Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Ungdomsparlamentet samlas den 25 mars på distans

Publicerad 24-03-2022 10:40

Ungdomsparlamentet samlas den 25 mars på distans

Ungdomsparlamentets nästa plenum hålls fredagen den 25 mars. I plenidagen deltar 127 skolor från hela landet. På grund av det rådande coronaläget hålls plenidag den här gången på distans i stället för i Riksdagshuset som tidigare år.

Flera evenemang ordnas redan innan själva plenidagen. Måndagen den 23 mars intervjuas den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström som ett led i skolornas Ålandsvecka. Intervjun direktsänds på webben kl. 13. Torsdagen den 24 mars ordnas ett tillfälle med information om hur det är att arbeta som journalist. Dessutom ordnas distansvisning av Riksdagshuset för skolor som deltar i Ungdomsparlamentet.

Ungdomsparlamentets plenum den 25 mars hålls som en muntlig frågestund, där regeringen svarar på ungdomarnas frågor. Frågestunden direktsänds på webben kl. 12–13​

​Under dagen bekantar sig eleverna också med utskottsarbetet. Av riksdagens utskott deltar stora utskottet, grundlagsutskottet, lagutskottet, kommunikationsutskottet, kulturutskottet, framtidsutskottet och miljöutskottet. Stora utskottets möte direktsänds på webben med början kl. 10

Journalistelevena kan ställa frågor till riksdagsledamöterna under en presskonferens. I slutet av dagen har eleverna ännu möjlighet att diskutera med riksdagsledamöterna på distans. 

Målet med Ungdomsparlamentets verksamhet är att ge de unga insikter i samhället och om hur de kan engagera sig och påverka. Verksamheten planeras och genomförs av riksdagen och Utvecklingscentralen Lärorik. Kärnan i Ungdomsparlamentets verksamhet utgörs av skolornas parlamentsklubbar där ungdomarna bekantar sig med demokratins nyckelfrågor, aktuella samhällsteman och ungas påverkningsmöjligheter i allmänhet. Ungdomsparlamentet har sammanträtt sedan 1998. 

Mer information om Ungdomsparlamentet​

Kategorier
Ungdomensriksdag