​​​Saavutettavuusseloste

Eduskunta haluaa taata kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden asioida sähköisissä palveluissaan ja on sitoutunut tekemään digipalvelunsa saavutettavaksi, kuten laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 ​määrää (linkki avautuu Finlex-sivustolle). Tämä seloste koskee eduskunnan verkkolähetyspalvelua (https://verkkolahetys.eduskunta.fi). Se on laadittu 14.9.2020 ja sitä on päivitetty 18.1.2023. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut kolmas osapuoli.

Vaatimustenmukaisuustilanne

Palvelu ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen, mutta täyttää lähes kaikki kriittiset saavutettavuusvaatimukset. Kehitämme verkkopalvelua yhdessä järjestelmätoimittajan ja saavutettavuusasiantuntijoiden kanssa.​

Ei-saavutettava sisältö

Merkittävät puutteet

  • Videoilla näkyvät esitysaineistot näkyvät kuvina. Esitysaineistoihin ei pääse käsiksi avustavalla tekniikalla. (1.4.5 Tekstiä esittävät kuvat)

Vähäiset puutteet

  • Hakutoiminnon tulosten näyttämisessä on epäloogisuutta. Haun tuloksena saattaa näkyä teksti ”Hakutuloksia 0”, vaikka haku olisi löytänyt haetun sanan. (3.3.2 Nimilaput tai ohjeet)

​Tallenteet tekstimuodossa

Kaikki verkkolähetyspalvelussa 23.9.2020 jälkeen julkaistut videotallenteet löytyvät myös tekstimuodossa. 

Täysistuntojen tallenteissa tekstivastineena toimii istuntopöytäkirja. Tekstivastine näkyy videon oikealla puolella.​ Täysistunnon tekstivastine juoksee oletusarvoisesti videotallenteen yhteytessä eli tekstiä voi  halutessaan lukea samaan aikaan, kun katsoo tallennetta.  Automaattisen vierityksen saa halutessaan pois päältä valintaruudusta. Tekstivastineen saa piilotettua painamalla kuvaruudun alareunasta painiketta Piilota pöytäkirja.​

Muiden kuin täysistuntojen videotallenteiden tekstivastineet on julkaistu istuntopöytäkirjan kaltaisina juoksevina tekstivastineina. Osa tallenteista on tekstitetty. Tekstityksen saa näkyviin valitsemalla tekstitysikonista suomi. Vanhemmissa tallenteissa on pdf-muotoinen tekstivastine. Pdf-muotoiset tekstivastineet löytyvät videon alapuolelta kohdasta​ ​Ladattavat materiaalit – Tekstivastine (pdf).

Palaute ja yhteystiedot

Sinulla on oikeus pyytää vaihtoehtoisia versioita sisällöstä, joka ei ole saavutettava. Voit pyytää vaihtoehtoisia versioita tai kysyä meiltä palvelun saavutettavuudesta palautelomakkeen kautta (linkista aukeaa Webropol-lomake). Vastaamme palautteisiin ja kysymyksiin 14 vuorokauden kuluessa. Siinä tapauksessa, että emme pysty ratkaisemaan asiaa kahden viikon sisällä, otamme sinuun yhteyttä. Voimme ilmoituksesta jatkaa vastausaikaa enintään kahdella viikolla.

Täytäntöönpano

Mikäli pyyntöäsi ei vahvisteta tai käsitellä vaaditussa määräajassa, sinulla on oikeus tehdä valitus toimivaltaiselle viranomaiselle:​

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

Sivusto: saavutettavuusvaatimukset.fi

Sähköposti: saavutettavuus@avi.fi

Puhelin: +358 (0) 295 016 000​