​​​Saavutettavuusseloste

Eduskunta haluaa taata kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden asioida sähköisissä palveluissaan ja on sitoutunut tekemään digipalvelunsa saavutettavaksi, kuten laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 ​määrää (linkki avautuu Finlex-sivustolle). Tämä seloste koskee eduskunnan verkkolähetyspalvelua (https://verkkolahetys.eduskunta.fi). Se on laadittu 14.9.2020 ja sitä on päivitetty 1.2.2021. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut kolmas osapuoli.

Vaatimustenmukaisuustilanne

Palvelu ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen, mutta täyttää lähes kaikki kriittiset saavutettavuusvaatimukset. Kehitämme verkkopalvelua yhdessä järjestelmätoimittajan ja saavutettavuusasiantuntijoiden kanssa.​

Ei-saavutettava sisältö

Kriittiset puutteet

  • ​Ruotsinkielisillä sivulla hakukentän aria-label -tekstiä ei ole käännetty ruotsiksi. (3.1.2 Osien kieli) Puute tullaan korjaamaan helmikuun 2021 aikana.

Vakavat puutteet

  • ​Avustavan tekniikan käyttäjä ei saa ilmoitusta Toista video -painikkeen aktivoitumisesta. (3.2.2 Syöte) 3.3.1 (Virheen tunnistaminen)

Merkittävät puutteet

  • Linkit erottuvat vain värin perusteella. Linkit erottuvat tekstikappaleista vain värin perusteella ja toinen visuaalinen tehoste puuttuu. Tämä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi värisokeille käyttäjille. (1.4.1 Värien käyttö)
  • Videoilla näkyvät esitysaineistot näkyvät kuvina. Esitysaineistoihin ei pääse käsiksi avustavalla tekniikalla. (1.4.5 Tekstiä esittävät kuvat)

Vähäiset puutteet

  • Hakutoiminnon tulosten näyttämisessä on epäloogisuutta. Haun tuloksena saattaa näkyä teksti ”Hakutuloksia 0”, vaikka haku olisi löytänyt haetun sanan. (3.3.2 Nimilaput tai ohjeet)

​Tallenteet tekstimuodossa

Kaikki verkkolähetyspalvelussa 23.9.2020 jälkeen julkaistut videotallenteet löytyvät myös tekstimuodossa. 

Täysistuntojen tallenteissa tekstivastineena toimii istuntopöytäkirja.Täysistunnon tekstivastineen saa juoksemaan videotallenteen yhteyteen eli tekstiä voi  halutessaan lukea samaan aikaan, kun katsoo tallennetta. Tekstivastineen saa verkkolähetyspalvelussa näkymään painamalla kuvaruudun alareunasta painiketta Näytä pöytäkirja ja vastaavasti piilotettua valitsemalla Piilota pöytäkirja.​

Muiden kuin täysistuntojen videotallenteiden tekstivastineet julkaistaan tekstimuotoisina pdf-tiedostoina. Pdf-muotoiset tekstivastineet löytyvät videon alapuolelta kohdasta Ladattavat materiaalit – Tekstivastine (pdf).

Palaute ja yhteystiedot

Sinulla on oikeus pyytää vaihtoehtoisia versioita sisällöstä, joka ei ole saavutettava. Voit pyytää vaihtoehtoisia versioita tai kysyä meiltä palvelun saavutettavuudesta palautelomakkeen kautta (linkista aukeaa Webropol-lomake). Vastaamme palautteisiin ja kysymyksiin 14 vuorokauden kuluessa. Siinä tapauksessa, että emme pysty ratkaisemaan asiaa kahden viikon sisällä, otamme sinuun yhteyttä. Voimme ilmoituksesta jatkaa vastausaikaa enintään kahdella viikolla.

Täytäntöönpano

Mikäli pyyntöäsi ei vahvisteta tai käsitellä vaaditussa määräajassa, sinulla on oikeus tehdä valitus toimivaltaiselle viranomaiselle:​

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

Sivusto: saavutettavuusvaatimukset.fi

Sähköposti: saavutettavuus@avi.fi

Puhelin: +358 (0) 295 016 000