Timo Kaunisto /kesk:
               		
            
             Arvoisa puhemies! Uutiset maailmalta ovat viime päivinä kertoneet toisaalta
               ruoan hinnannousun, toisaalta suoranaisen ruokapulan aiheuttamista
               nälkämellakoista maailmalla. Tämä johtuu
               pitkälti siitä, että maataloustuotteiden
               varastot ovat painuneet ennätyksellisen alhaalle, eikä tilanteen
               ennakoida korjaantuvan ainakaan lähiaikoina. Tämän
               päivän Helsingin Sanomissa Maailmanpankin maatalousekonomisti
               Chris Delgado toteaa, että maailmassa on oltu ihan liian
               itsetyytyväisiä ruuan tuotannon suhteen. Ruokaturvallisuutta
               ei ole ajateltu, kun on murehdittu muita globaaleita asioita. Haluan
               kysyä hallituksen globaaliasioista vastaavalta ministeriltä,
               ministeri Väyryseltä:
            
            
            Loppuuko maailmasta ruoka?
            
          
         
         
         
            
            Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen
            
            Herra puhemies! Maailman elintarviketilanne on nyt erittäin
               hankala ennen muuta globalisaation seurauksena. Intian, Kiinan ja monien
               muiden kehitysmaiden talouskasvu on nostanut energian hintaa, ja
               tämän seurauksena nykyään käytetään
               peltomaata ja jopa ruokaa energian tuottamiseen. Samaan aikaan ravintotottumukset
               ovat muuttuneet niin, että käytetään enemmän
               kotieläintuotteita.
            
            
            Nyt täytyy ponnistella sen eteen, että ensinnäkin
               voidaan saada toisen sukupolven biopolttoaineet käyttöön,
               jolloin ruoasta ei enää tehdä polttoaineita.
               Toisaalta elintarvikkeiden tuotantoa on lisättävä.
               Ja nyt koko kansainvälinen yhteisö, Suomi sen
               mukana, pyrkii vaikuttamaan siihen, että maataloutta ja
               maaseutua kaikkialla kehitettäisiin ruoan tuotannon lisäämiseksi.
            
            
          
         
         
         
            Timo Kaunisto /kesk:
               		
            
             Arvoisa puhemies! Myöskin kehitysyhteistyössä vallankin
               aiemmin ovat nämä maatalouden ja ruoan tuotannon
               kysymykset olleet varsin näkyvästi esillä ihan
               luonnollisista syistä. Nyt kuitenkin muun muassa Suomenkin
               kehitysyhteistyöpolitiikassa maatalouskysymyksiä on
               ajettu tuolta 1990-luvun puolivälistä asti alas.
            
            
            Millä tavalla nykyinen hallitus suhtautuu näihin
               maatalouden kehitysyhteistyökysymyksiin, aiotteko nostaa
               niitä sille tasolle, jolle ne kuuluisivat?
            
            
          
         
         
         
            
            Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen
            
            Herra puhemies! Suomi on mukana monenkeskisessä kehitysyhteistyössä,
               ja siellä me korostamme aikaisempaa enemmän maatalouden
               ja maaseudun kehittämisen merkitystä, ja lisäksi
               kahdenvälisessä yhteistyössä uuden
               kehityspoliittisen ohjelman mukaisesti suuntaamme enemmän
               voimavaroja maaseudun ja maatalouden kehitykseen.
            
            
            Minä toivon, että myöskin kansalaisjärjestöt, joilla
               on osaamista ja asiantuntemusta maatalouden alalla, olisivat entistä enemmän
               mukana ja tulisivat hakemaan ulkoministeriön varoja näiden
               kansalaisjärjestöhankkeiden toteuttamiseksi.
            
            
          
         
         
            Jari Leppä /kesk:
               		
            
            Herra puhemies! Yksi ruuan tuotannon ongelmista johtuu myöskin
               siitä, että tukirakenteet ovat muuttuneet viimeisinä vuosina
               voimakkaasti. On siirrytty yhä enemmän tuotannosta
               irrotettuun tukeen. Tämä ei lisää kannustavuutta
               ruuan tuotannossa vaan päinvastoin. Suomi voisi olla tässä aikamoinen
               esimerkki ja ryhtyä hyvin voimakkaasti ajamaan sitä linjaa,
               että palattaisiin vähän taaksepäin. Elikkä tuen
               pitäisi olla sidottuna sillä tavalla tuotantoon,
               että se aidosti kannustaisi ruuan tuotantoon, sekä laatuun
               että myös siihen, että ed. Kauniston
               mainitsema ruuan tuotanto olisi volyymiltaan sillä tasolla,
               että se ruokkii maailman kansalaiset.
            
            
          
         
         
            
            Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
            
            Arvoisa puhemies! Ed. Lepän kysymys oli sillä tavalla
               mielenkiintoinen, että vuoden 2013 jälkeenhän
               Euroopan unionissa paalutetaan maatalouspolitiikkaa uudelleen ja
               siinä yhteydessä meillä on mahdollisuus
               ottaa esille tämän tyyppinen lähestymistapa,
               joten niihin argumentteihin, joita ed. Leppä esitti, ihan
               täysin yhdyn.
            
            
            Tällä hetkellä kuitenkin viimeksi
               vuoden 2003 maatalouspolitiikan uudistus Euroopan unionissa tähtäsi
               entistä enemmän siihen, että tuen ja tuotannon
               yhteys katkaistaan, niin kuin hyvin tiedämme, mutta se
               ei kannusta sillä tavalla tuottamaan eikä yrittämään
               varsinkaan alueilla, joissa nämä olosuhteet eivät
               ole parhaat mahdolliset. Ranskassa esimerkiksi tällä hetkellä on
               se tilanne, että tuista 25 prosenttia on edelleen tuotantoon
               sidottuna, ja kun nyt Ranska on kohta puheenjohtajamaa, niin tehdään
               yhteistyötä.
            
            
          
         
         
            Pekka Haavisto /vihr:
               		
            
             Arvoisa puhemies! Tämä ruuan hintojen nousu
               koskettaa tietysti kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa
               olevia köyhimpiä ihmisiä voimakkaasti,
               ja nyt on jo nähty näitä ruokalevottomuuksia,
               joita on noussut näissä köyhimmissä maissa.
               Olisin ministeri Väyryseltä kysynyt:
            
            
            Miten Suomen kehitysyhteistyössä voidaan tätä köyhyyden
               poistamista, köyhyyden lievittämistä,
               vielä viedä eteenpäin ehkä juuri
               kohdentaen niihin maihin ja niihin väestöryhmiin,
               jotka tästä eniten kärsivät?
            
            
          
         
         
            
            Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen
            
            Herra puhemies! Muun muassa UNDP:n suorittamissa tutkimuksissa
               on todettu, että kaikkein tehokkainta köyhyyden
               lievittämistä, köyhyyden poistamista,
               on maatalouden ja maaseudun kehittäminen. Tämä antaa
               aiheen pitkäjänteisesti toimia tähän
               suuntaan, jolloin myöskin saadaan elintarviketilannetta
               helpotetuksi. Suomi on toisaalta humanitaarisen avun kanssa tukemassa
               elintarvikeapua kaikkein köyhimpiin maihin. Me olemme hieman
               lisänneet maailman ruokaohjelmalle myönnettyjä avustuksia,
               mutta myös muiden järjestöjen kautta
               varoja elintarvikeapuun menee. Me teemme omalta osaltamme sen, mitä voimme
               tehdä tämän ruokaongelman helpottamiseksi.
            
            
          
         
         
            Liisa Jaakonsaari /sd:
               		
            
             Arvoisa puhemies! Tämän globalisaation seurauksena
               oleva ruuan hinnan nousu — tosin ministeri Väyrynen
               antoi sen kuvan, että se olisi ikään
               kuin globalisaation huono puoli, kun hyvä puoli on tietenkin
               se, että sadattuhannet, sadat miljoonat ihmiset ovat nousseet
               köyhyydestä — on aiheuttanut tämän ongelman.
               Mutta tosiasia on, että ruuan hinta tulee nousemaan myös
               Suomessa, ja hallitus on sitoutunut siihen, että ruuan
               arvonlisäveroa tullaan laskemaan, ja se varmasti tässä uudessa
               tilanteessa saa aivan uusia perustelujakin.
            
            
            Kuitenkin olen tehnyt sen havainnon, että jos mikä tahansa
               työryhmä esittää mitä tahansa,
               niin aina esitetään veroinsentiivejä,
               ja voi olla, että sitten se liikkumavara oikeasti tähän
               ruoan arvonlisäveron alentamiseen, joka on välttämätön tässä tilanteessa,
               pienenee.
            
            
            Onko valtiovarainministeri huolestunut tästä kummallisesta
               uudesta veropoliittisesta tilanteesta, että kaikkiin esitetään
               ainoana lääkkeenä se, että täytyy
               saada veroja itseltä pois?
            
            
          
         
         
            
            Valtiovarainministeri Jyrki Katainen
            
             Puhemies! Erittäin hyvä huomio. Näin
               todella on, että lähestulkoon mikä tahansa
               ongelma ratkeaa sillä, että annetaan veroporkkanoita.
               Tässä on iso henkinen muutos Suomessa. Vielä pari
               vuotta sitten, jos veronalennuksista puhui, kaikki niitä vastustivat;
               nyt niitä kaikki kannattavat. Tässä tietysti
               täytyy olla hyvin tarkkana, ettei lähdetä ikään
               kuin oireita hoitamaan ilman, että saadaan syitä parannettua.
               Yleensä tämmöinen karkea ajattelutapa
               on se, että jos työn verotus ja tulojen verotus
               on oikealla tasolla, niin silloin yleensä ostovoima ja
               käyttäytymisen muutos on parempaa. Joskus on perusteltua
               käyttää kohdennettua veroinsentiiviä jonkin
               toiminnan liikkeelle saamiseen, mutta hyvä huomio siitä,
               että joka paikkaan sitä halutaan.
            
            
            Ruokaveron alennus varmasti auttaa tällä hetkellä,
               mutta mikäli (Puhemies: Minuutti on kulunut!) kustannukset
               nousevat siitä vuosi toisensa jälkeen, niin ruokaveron
               alennushyöty on syöty hyvin nopeasti.
            
            
          
         
         
            Esko-Juhani Tennilä /vas:
               		
            
             Arvoisa puhemies! Euroopan unionikin on keskittämässä maataloustuotantoa
               Euroopassa ja ajamassa sitä alas. Ainakin täällä kylmemmässä osassa
               Eurooppaa olemme aika heikonsorttiset päätökset
               saaneet: 141-vähennys ja sokeridirektiivi uhkaavat sokerintuotantoa
               Suomessa. Seuraavaksi EU pyrkii maakohtaisten maitokiintiöitten
               poistamiseen, mikä tarkoittaisi sitä, että maidontuotanto
               keskittyisi keskiseen Eurooppaan ja Suomeen ruvettaisiin tuomaan
               ainakin juustoja Euroopasta. Tämä on juuri tätä keskittämispolitiikkaa,
               joka on sitten täällä ruokapuolella edessä.
            
            
            Annatteko te tässä maitokiintiöväännössä periksi,
               arvoisa maatalousministeri?
            
            
          
         
         
            
            Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
            
            Arvoisa puhemies! Ensinnäkin 141-artiklasopimuksesta
               voin sanoa sen, että sillä turvataan nimenomaan
               A- ja B-alueilla maataloustuotannon jatkuvuus jopa kuudeksi vuodeksi
               ja senkin jälkeen on mahdollista 141-artiklan mukaisia
               tukia neuvotella.
            
            
            Kysymys siitä, mitä tapahtuu maitokiintiöille, tällä hetkellä tilanne
               on se, että Euroopan unionin sisällä kolme
               jäsenmaata, Suomi, Puola ja Malta, kannattavat näiden
               kiintiöiden jatkamista. Viikon kuluttua tänne
               tulee Ranskan maatalousministeri, ja hänen kanssaan aion
               vakavasti keskustella, ollaanko todella niitä poistamassa. Me
               emme ole toistaiseksi ainakaan kantaamme muuttamassa. (Ed. Tennilä:
               Pitäkää kiinni vaan!)
            
            
          
         
         
            Heikki A. Ollila /kok:
               		
            
            Herra puhemies! Ylituotantohan on ollut vuosikymmeniä maatalouden
               perusongelma niin Suomessa kuin EU:ssakin, ja sellaiseksi varsinkin
               koettu.
            
            
            Miten merkittävänä tätä globaalia
               elintarvikekriisiä sen mahdollisesti eskaloituessa on pidettävä tässä katsannossa?
               Onko syytä niin Suomessa kuin Euroopassakin maatalouspoliittisiin
               strategiamuutoksiin?
            
            
          
         
         
            
            Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
            
            Arvoisa puhemies! Sellainen maatalouspoliittinen strategian
               muutos Euroopan unionissa on tehty, että hyväksyimme
               maaliskuun neuvostossa maitokiintiöihin 2 prosentin korotuksen,
               joka on jäsenmaalle vapaaehtoinen, ottaako sen käyttöön
               vai ei, mutta se antaa mahdollisuuden tuottaa jatkossa enemmän,
               koska kysyntä on kasvussa. Uskon, että tulevana
               kesänä jokainen hehtaari tullaan entistä tehokkaammin viljelemään
               nimenomaan siitä syystä, että ruuasta
               on kysyntää.
            
            
            Kysymys sitten, miten Suomessa ruuan hinta on kehittynyt, niin
               lohdutan vaan sillä, että me olemme kuitenkin
               2 prosentin luvussa, kun Euroopassa on 3,5 prosenttia ollut nousu,
               että siinä olemme vielä hyvällä uralla.
            
            
          
         
         
            Sari Palm /kd:
               		
            
            Arvoisa puhemies! Makrotasolla globaalit ongelmat on tässä keskustelussa myönnetty
               ja tunnustettu, mutta kansallisesti täällä Suomessa
               kansalaisia loukkaa se kaupan toimintatapa, jossa hyvää ruokaa
               myyntipäivien jälkeen joudutaan kantamaan kaupasta
               ulos.
            
            
            Mitä tämä hallitus aikoo tehdä tälle
               häpeälliselle tilanteelle, jossa käypää,
               hyvää ruokaa laitetaan roskikseen?
            
            
          
         
         
            
            Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen
            
             Arvoisa puhemies! Ensinnäkin on tärkeää ihan
               ruuan terveyden ja ruokaturvallisuuden kannalta niitä päivämääriä,
               jotka pakkauksiin on kirjoitettu, tarkkaan noudattaa, että kauppa
               ei pane framille sellaista tavaraa, joka on vanhentunutta. Kun kuitenkin
               pääsee sitten aina elintarvikkeita vanhentumaan,
               on tärkeää, että on järjestelmä,
               joka tällaisen bioraaka-aineen, moneen tarpeeseen soveltuvan
               raaka-aineen kykenee sieltä keräämään,
               kaupoista, kouluista, eri paikoista muualta, missä enemmän
               syntyy tämäntapaista biohajoavaa raaka-ainetta.
               Nämä järjestelmät monessa paikassa
               Suomessa toimivat kaupan piirissä ja monien muittenkin
               laitosten piirissä, mutta varmaan kaiken aikaa tehostamisen
               tarvetta on. Kiinnitän huomiota siihen, että meillä on
               nyt jo kaksi tuotantolaitosta Suomessa pystyssä, jotka valmistavat
               nimenomaan bioetanolia näistä raaka-aineista,
               juuri tämän tyyppisistä raaka-aineista,
               ja näitä, uskon näin, tulee lisää pienimuotoisia
               eri puolille Suomea.