4) Laki alkoholilain muuttamisesta
Miapetra Kumpula /sd(esittelypuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Lakialoitteeni koskee alkoholilain muuttamista.
On ollut mielenkiintoinen projekti tätä valmistella
ja asiaan perehtyä. Kipinän siihen sain, kun alkuvuodesta
alkoi tulla julkisuuteen ja muun muassa ammattiyhdistysliikkeen
kautta tietoja kauppa- ja teollisuusministeriöstä,
että kun nykyisin ravintoloiden aukioloajoista säädellään
asetuksella, tämä majoitus- ja ravitsemusliikkeitä koskeva
asetus täytyy laiksi muuttaa. Tämän lain
valmistelussa sitten päätettiin, tai oli esillä ainakin
mahdollisuus, että enää aukioloaikoja
ei määriteltäisi laissa ollenkaan elikkä sallittaisiin
ympärivuorokautinen aukiolo ja pelkästään
anniskeluajoista säädeltäisiin. Sen takia,
kun tähän nimiä keräsin, tuotti
hieman vaikeuksia perustella kaikille tätä, koska
julkisuuden kautta samaan aikaan oli myös esillä STM:ssä mahdollisuus,
pitäisikö anniskeluaikoja muuttaa. Mutta tässä lakialoitteessa
ollaan puhtaasti nyt aukioloajoissa kiinni ja puhutaan niistä.
Aloitteen on lisäkseni allekirjoittanut 25 edustajaa kuudesta
puolueesta. En kyllä tehnyt kovin aktiivista työtä nimien
keräämiseksi, joten enemmänkin niitä varmaan
olisi voinut tulla.
Se, miksi nykyinen asetus täytyy laiksi kirjoittaa,
johtuu meidän uudesta perustuslaistamme, koska tässä samassa
majoitus- ja ravitsemusasetuksessa on myös majoitusrekisterit
ja silloin, kun ihmisten tietoja rekistereihin otetaan, se täytyy
lain tasoisesti säädellä.
Sain KTM:stä ajankohtaista tietoa, ja tämä "Mara"
eli majoitus- ja ravitsemusliikkeitä koskeva laki on tällä hetkellä käännettävänä
ja
menossa tarkastukseen, jotenka pian saanemme sen talousvaliokuntaan
käsiteltäväksi. Kun jossain vaiheessa
sieltä todella oltiin jättämässä pois
kokonaan aukiolosäädöksiä, niin
nyt versiossa, joka on siis vielä tarkistamaton, nämä on
otettu huomioon eli nykytila tulisi jatkumaan. Sinänsä olen jo
tyytyväinen, että lakialoitteeni sisällöllisesti on
hoidossa ja tulossa hoidetuksi. Oma logiikkani olisi tässä vaiheessa
tarkistanut työnjakoa niin, että tämä aukiolosäätely
olisi laitettu samaan paikkaan, missä on muitakin alkoholin
tarjoamiseen ja myyntiin liittyviä säädöksiä,
elikkä alkoholilain puolelle. Sen takia olen pyytänyt,
että tämä lakialoite voitaisiin lähettää talousvaliokuntaan,
vaikka se sisällöllisesti olisi sosiaali- ja terveysvaliokunnan
asia, koska nyt tavallaan asia tulee hoidettua kauppa- ja teollisuusministeriön puolelta.
En tiedä, kuinka tarkkaan nykytilanne siinä kauppa-
ja teollisuusministeriön tulevassa esityksessä sitten
tulee olemaan säädelty, mutta olen tyytyväinen,
mikäli se tulee nykytilanteen säilyttämään.
Sinänsä tässä keskustelua
voisi jatkaa ja nostattaa pitkällekin siitä, kuinka
nykylainsäädäntö, joka myös
aloitteessani oli sisältönä, sallii ravintoloiden
aukioloajan aamuviidestä aamuyön neljään.
Tämä tunnin tiukka väli kuitenkin edesauttaa
siihen, että ei käy niin, että kun puoli
neljältä lopetetaan anniskelu, niin sen jälkeen
myytäisiin vain mehukattia ja sämpylää ympäri
vuorokauden. Sen takia tämä tunnin tauko siellä on
tarpeellinen.
Sen, mitä pikaisesti kerkesin vilkaista tarkistamatonta
luonnosta, niin siellä näyttää kyllä olevan
joku mahdollinen jatkoaika kahdesta viiteen, jos ei anniskella alkoholijuomia.
Tulen tarkkaavaisesti tätä sitten seuraamaan,
tarkoittaako tämä sittenkin sitä, että ravintolat
saavat olla ympäri vuorokauden auki, koska en halua semmoiseen
ravintolakulttuuriin suomalaisia opettaa, että kun alkoholin
myynti lopetetaan, silti sallittaisiin ravintolan jäädä auki
ympärivuorokautisesti. Se oli tämä KTM:n
henki jossain vaiheessa. Nyt en tiedä sitten, olenko asiassa
"voittanut" vai onko tässä tarve sitten eduskunnassa asiaa
vielä tarkemmin seurata, kun asia tänne meidän
käsiteltäväksemme tulee.
Järjestin tässä lakialoitetta valmistaessani myös
Pro pilkku -keskustelutilaisuuden, jossa Palvelualojen
ammattiliitto ja suuret järjestäytyneet työnantajat
löysivät hyvinkin toisensa ja niin myös
Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus. Kaikille heille
oli yhteistä se, että valvonta on helpompaa ja
ennen kaikkea edes mahdollista silloin, kun sääntely
on selkeää. Jos mennään siihen,
että vain anniskelu on se, mitä rajoitetaan, siis
anniskeluaikoja, ja annetaan olla auki ympäri vuorokauden,
niin kovin vaikea on pieniä kapakoita vaikkapa lähiöissä seurata,
mitä tapahtuu siellä sisällä.
Se on tärkeää, että pystymme
valvomaan niitä lakeja ja määräyksiä, mitä teemme.
Mutta koska tähän on tulossa tosissaan hallituksen
esitys, jossa tämä asia on olemassa, niin tämä toimikoon
siinä rinnalla koko ajan hälyttävänä muistutuksena.
Eduskunnassa on varmasti tahtoa siihen, että ympärivuorokautista
ravintoloiden aukioloa ei tulla sallimaan.
Arto Bryggare /sd:
Arvoisa puhemies! Ed. Kumpulan lakialoite kyllä osuu
nyt erinomaisen hyvään ajankohtaan monella tavoin.
Kun me katsomme tätä suomalaista alkoholipolitiikkaa
ja tilannetta tällä hetkellä, niin tulee
tietysti suru puseroon, ja valitettavasti näiden ympärillä olevien uhkien
takia olemme joutuneet tekemään päätöksiä,
jotka varmasti eivät ole olleet tämän
kansan kannalta aina optimaalisia. Toivon, että tämä laki saa
arvoisensa käsittelyn, ja ennen kaikkea toivon siihen myös
tämmöistä sosiaalipoliittista ulottuvuutta,
ettei se nyt jäisi pelkästään
tämän perinteisen kauppa- ja teollisuusministeriön
näkökohdan taakse, vaan ymmärrettäisiin,
että alkoholipolitiikka on ennen kaikkea sosiaalipolitiikkaa
ja että tässä tilanteessa on hyvin tarkasti seurattava
tilannetta. Toivonkin, että myös hallitus katsoo
nyt tarkasti, mitä tässä on tapahtumassa,
ja tekee voitavansa myös noin Euroopan laajuisesti siinä yhteisessä tavoitteessa,
jonka tulisi olla se, että alkoholipolitiikka nostettaisiin
laajemmin Euroopassa esiin verokeskustelussa ja yleensäkin
kokonaistason keskustelussa.
Ed. Kumpulan aloite on yksi hyvä avaus tässä asiassa.
Haluaisin muistuttaa, että Euroopassa kun katsellaan näitä ravintoloiden
aukioloaikoja, niin kyllähän Suomi on liberaaleimmasta
päästä ja nyt me emme voi kaikessa mennä,
niin kuin antaa mennä -periaatteella, vaan meidän
pitää kyllä katsoa tämän
kansan hyvää. Toivon mukaan tämä saa
hyvän käsittelyn ja siitä saa antaa lausunnon
myös sosiaali- ja terveysvaliokunta.
Petri Salo /kok:
Arvoisa herra puhemies! Ed. Kumpulan lakialoite suorastaan yllätti
konservatiivisen pohjalaisen, kun huomasin, että myöskin ed.
Kumpula edustaa tällaista konservatiivista näkökulmaa
näistä. Samoin ed. Bryggare äsken kertoi,
kuten totta on, että meillä on tällä hetkellä yksi
maailman varmasti liberaalisimpia säännöksiä tältä osin.
Luultavasti ajan merkit, miten nämä vaikutukset
näkyvät perheissä ja miten ne näkyvät
meidän sisäisessä järjestyksessä,
katurauhassa, poliisien tehtävissä jne., ovat
johtaneet siihen, että tänään
on historiallinen tilanne, että sosiaalidemokraattinen
kansanedustaja tuo tämän tyyppisen lakialoitteen
tänne eduskuntaan. Ei tätä voi mitään
muuta kuin tervehtiä tyydytyksellä.
Valitettavasti näyttää siltä,
että tämä liberalisointi on kyllä Suomessa
vallannut aika pitkälle alaa. Minulla on paha pelko tällä hetkellä siitä, että tämä
tulee
saamaan niin sanotusti haisevan vastalauseen, koska monet kokevat,
että tämä rajoittaa yrittämistä,
tämä rajoittaa ihmisten liikkuvuutta, tämä rajoittaa
mahdollisuutta viettää ravintolassa niin kauan
aikaa kuin haluaa ym., tällaisia rajoituksia ei pitäisi
EU-aikakautena enää tehdä. Minä ymmärrän
tämän lakialoitteen tarkoituksen ja sen, että ed.
Kumpula on nuoresta iästään huolimatta
huomannut, että ei se liberalisointi johdakaan aina toivottuihin
tuloksiin.
Miapetra Kumpula /sd(vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Näin vapun alla on hienoa, että ystäväni
ed. Salo on ammattiyhdistysliikkeen kanssa täysin yhteneväistä mieltä siitä, että
tämmöinen
valvonta ja sääntely on jossain tapauksessa hieno
asia, eli tämä sopii tähän vapun
alle, jolloin varmaan ravintoloistakin löytyy paljon väkeä.
Onhan sekin yksi näkökulma tässä,
että nykyään kulutus on halpojen hintojen
takia siirtynyt entistä enemmän pois anniskeluravintoloista.
Se ei ole myöskään yrittäjien
etu eikä se ole suomalaisten alkoholinkäytön
etu; paremmin se tapahtuu valvotuissa ja hyvälaatuisissa
ravintoloissa. Minusta tässä valmistelussa olikin
ilo huomata, että ne ravintoloitsijat, jotka tekevät
todella suurta bisnestä, eivät edes halua tämmöistä vapautusta,
koska tietävät, että valvonta maksaa
ja sitä on mahdotonta suorittaa niin sanotussa villissä yrityskentässä,
mutta järjestäytyneet ja hyvin toimivat isommat
ravintolat ottavat liian suuren riskin, jos eivät noudata
lainsäädäntöä tarkoin.
Marja Tiura /kok:
Arvoisa puhemies! Pidän tätä ed.
Kumpulan tekemää lakialoitetta erittäin hyvänä ja
kannatettavana. Kyllähän se on tosiasia, että suomalaisten
alkoholiongelmat ja päihderiippuvuus ovat lisääntyneet.
Kun sosiaali- ja terveyspuolen rahanmenokäppyröitä seuraamme
täällä, on jatkuvasti lisääntynyt
tämä puoli, valitettavasti. Tältä osin
näin vapun allakin pidän tätä esitystä erittäin
hyvänä ja kannatettavana, mutta aivan kuten ed.
Salo sanoi, kyllä näyttää vähän
tilanne päinvastaiselta, että päinvastoin
ollaan menossa liberaalimpaan suuntaan alkoholipolitiikankin osalta.
Toivon tälle lakialoitteelle pelkkää hyvää ja
toivon, että se saa arvoisensa käsittelyn valiokuntatyöskentelyssä.
Lauri Oinonen /kesk:
Arvoisa puhemies! Täytyy yhtyä myös
siihen joukkoon, joka kiittää ed. Kumpulaa hyvästä lakialoitteesta,
joka on erittäin ajankohtainen. Alkoholiongelmat ovat jo tämän
alkuvuoden aikana tuntuvasti lisääntyneet, sen
ovat eri tilastot ja viranomaisten havainnot todistaneet. Osaltaan
tällä aloitteella haluttaisiin eliminoida alkoholihaittoja.
Tässähän on myöskin työsuojelusta
kysymys. Näkisin hyväksi, että myöskin
työelämä- ja tasa-arvovaliokunta voisi
tarkastella tätä aloitetta, koska merkittävä yötyön
lisääntyminen on kyseessä ja sitä kautta
kustannuspaineet myös yrittäjille, jotka itse
asiassa kaikki asiakkaat joutuisivat maksamaan. Toivon menestystä hyvälle
aloitteelle.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Nyt taitaa olla niin ihmeellistä,
että olemme ed. Oinosen kanssa tehneet samanlaisen havainnon. Niitä ei
kovin monta ole sattunut tähän yhteiseen kansanedustajakauteen.
Me olemme ilmeisesti molemmat olleet neljän aikaan yöllä kadulla
katsomassa, mikä tilanne on. Tosin ed. Oinonen on ilmeisesti
ollut toisella puolella katua, etten ole huomannut häntä.
Mutta tänäkin aamuna katsoin, kun ravintola Tiikeri
meni kiinni ja kansa tuli sieltä pois ja henkilökuntakin
sitten perästä. Olin kyllä töihin
matkalla itse.
Me olemme siirtyneet Kossu-aikakauteen. Se tarkoittaa kyllä käytännössä jo
nyt tämän lyhyen kokemuksen perusteella sitä,
että kansalaiset tulevat halvalla Kossulla hankitulla pohjakännillä ravitsemusliikkeeseen.
Minä epäilen, että kehitys menee siihen
suuntaan, että ed. Kumpulan eettisesti ja moraalisesti
korkeatasoiset pyrkimykset toteutuvat todella rajulla tavalla. Yksinkertaisesti
yleishygieenistä on, että säädellään yhä selvemmin,
kuinka kauan nämä ravitsemusliikkeet ovat auki,
ja erikoisen tarpeellista silloin, kun siirrytään
näin kovan viinan aikakauteen, on se, että nämä ravintolatilat
puhdistetaan kunnolla ennen kuin ne uudelleen aukaistaan. Tässä jo
ihan muut tekijät tulevat kysymykseen kuin ne, mitkä ehkä viime
aikoina ennen tätä Kossu-aikakautta olivat relevantteja.
Keskustelu päättyy.