TALOUSARVIOALOITE 1113/2002
vp
TAA 1113/2002
vp - Kari Rajamäki /sd
Tarkistettu versio 2.0
Määrärahan osoittaminen ammattikeittiöiden valtakunnalliseen
ja pohjoismaiseen luomutoimintaan
Eduskunnalle
Luomutuotteet on elintarvikekaupan nopeimmin kasvava
tuoteryhmä Euroopassa. Luomutuotteiden kulutus lisääntyy
ja monipuolistuu ammattikeittiöissä tuotteiden
laadun ja saatavuuden kehittymisen myötä. Pohjoismaisia
ammattikeittiöitä vertailtaessa Suomea
pidetään edelläkävijänä luomutuotteiden
käyttämisessä ravintoloissa ja päiväkotien
keittiöissä.
Suonenjoella vuodesta 1999 saakka toiminut Luomukeittiökeskus
anoi vuonna 2001 lisämäärärahaa
ammattikeittiöiden menekinedistämistyöhönsä,
ja tuolloin myönnetty lisäys tuli Luomukeittiökeskuksen
käyttöön Finfood LUOMUn kautta. Vuoden
2002 määräraha on käytetty suunnitelman
mukaisesti. Luomukeittiökeskuksen ja Finfood LUOMUn tekemä työ on
saanut erittäin hyvän palautteen valtakunnallisilta
luomuhankkeilta 11.9.2002 Helsingissä pidetyssä kokouksessa.
Hankevastaaville ilmoitettiin, että Luomukeittiökeskus
tulee tekemään aloitteen tästä erillisrahoituksesta
Portaat Luomuun -valmennusohjelman jatkuvuuden turvaamiseksi. Vuoden
2003 aikana mukaan hakeutuvat uudet ammattikeittiöt tarvitsevat
koulutusta, neuvontaa ja konsultointikäyntejä.
Luomukeittiökeskus aloitti yhdessä Finfood LUOMUn
kanssa syksyllä 2002 Portaat Luomuun -pilottikeittiöiden
valmennusohjelman viidellä paikkakunnalla, ja näiden
200 keittiön ohjaaminen ja neuvonta vaativat lisäresursseja,
jotta ammattikeittiöiden asiakkaiden luottamus luomutuotteisiin
pystytään turvaamaan. Tavoitteena on nyt anottavan
lisämäärärahan puitteissa luoda
Portaat Luomuun -verkosto Etelä-Suomen, Itä-Suomen
ja Länsi-Suomen koordinaattoreiden ympärille.
Koordinaattoreina toimisivat hankkeessa alusta saakka olleet vastuuhenkilöt
Paula Viertola-Jern Österbottens Svenska Producentförbundista
(ÖSP), Anu Salo Luomukeittiökeskuksesta sekä Maarit Virkkala
Finfood LUOMUsta.
Nyt anottavalla lisämäärärahalla
Luomukeittiökeskus jatkaa myös hyvin alkanutta
luomuammattikeittiöiden yhteispohjoismaista projektia. Vuonna
2002 Heli Toivonen Luomukeittiökeskuksesta on pystynyt
avustamaan Elintarvikevirastoa ammattikeittiöiden luomuvalvontasäädösten
luomisessa tuomalla tietoa Tanskan ja muiden Pohjoismaiden vastaavasta
tilanteesta. Hankkeessa on mukana seitsemän yritystä tai
yhteisöä Suomesta ja Luomukeittiökeskus
toimii Suomen koordinaattorina. Syksyllä 2003 Suomeen on
tulossa vuoden kokit kustakin Pohjoismaasta tiedotusvälineiden
edustajien kanssa Luomukeittiökeskuksen ruotsinkieliseen
luomuvalmennukseen, joka suunnitellaan yhdessä Paula Viertola-Jernin
kanssa.
Ammattikeittiöt käyttävät
runsaasti valtakunnallisten teollisuusyritysten luomutuotteita,
joiden menekinedistämiseksi Finfood LUOMU on perustettu.
Ammattikeittiöt käyttävät näiden massatuotteiden
lisäksi runsaasti pienten, paikallisten luomuyritysten
erikoisvalmisteita, teettävät yrityksissä luomuherkkuja
alihankintana sekä hankkivat sellaisia raaka-aineita, joita
suurteollisuus ei pysty hyödyntämään.
Näin ollen ammattikeittiöillä on merkittävä rooli
sesongin mukaisten ja paikallisten luomutuotteiden menekin edistämisessä ja
maaseudun yritystoiminnan kehittämisessä.
Luomukeittiökeskus pitää tärkeänä työskentelyä myös
niiden valvontaan kuuluvien pienten elintarvikeyritysten tai luomutilojen
kanssa, jotka eivät käytä markkinoinnissaan
Finfood LUOMUn Aurinkomerkkiä. Ammattikeittiöt
tekevät hankintansa luotettavilta yhteistyökumppaneilta,
mikäli luomutuotteiden maku, laatu ja toimitusvarmuus ovat
turvattuja. Valtakunnallisia markkinointikampanjoita tehokkaammaksi
on havaittu esim. Luomukeittiökeskuksen organisoimat Luomumakuretket
ja yhteiset tuotekehitysprojektit, jolloin saman pöydän
ympärille tai pellon reunalle kokoontuvat edustajat luomuketjun
kaikista vaiheista eli luomuviljelijästä keittiömestariin
ja hänen asiakkaaseensa saakka.
Edellä olevan perusteella ehdotan
kunnioittaen,
että eduskunta ottaa valtion vuoden 2003 talousarvioon
momentille 30.13.43 lisäyksenä 170 000
euroa Luomukeittiökeskukselle ja Finfood LUOMUlle yhteisen
suunnitelman mukaisesti käytettäväksi
ammattikeittiöiden valtakunnalliseen ja pohjoismaiseen
luomutoimintaan ja lisää momentin perusteluihin maininnan,
että määrärahasta osoitetaan
125 000 euroa Portaat Luomuun -valmennusohjelman
toteuttamiseen ja 45 000 euroa pohjoismaisten ammattikeittiöiden
yhteistyön jatkamiseen.
Helsingissä 1 päivänä lokakuuta
2002