TALOUSARVIOALOITE 1113/2002 vp

TAA 1113/2002 vp - Kari Rajamäki /sd 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen ammattikeittiöiden valtakunnalliseen ja pohjoismaiseen luomutoimintaan

Eduskunnalle

Luomutuotteet on elintarvikekaupan nopeimmin kasvava tuoteryhmä Euroopassa. Luomutuotteiden kulutus lisääntyy ja monipuolistuu ammattikeittiöissä tuotteiden laadun ja saatavuuden kehittymisen myötä. Pohjoismaisia ammattikeittiöitä vertailtaessa Suomea pidetään edelläkävijänä luomutuotteiden käyttämisessä ravintoloissa ja päiväkotien keittiöissä.

Suonenjoella vuodesta 1999 saakka toiminut Luomukeittiökeskus anoi vuonna 2001 lisämäärärahaa ammattikeittiöiden menekinedistämistyöhönsä, ja tuolloin myönnetty lisäys tuli Luomukeittiökeskuksen käyttöön Finfood LUOMUn kautta. Vuoden 2002 määräraha on käytetty suunnitelman mukaisesti. Luomukeittiökeskuksen ja Finfood LUOMUn tekemä työ on saanut erittäin hyvän palautteen valtakunnallisilta luomuhankkeilta 11.9.2002 Helsingissä pidetyssä kokouksessa. Hankevastaaville ilmoitettiin, että Luomukeittiökeskus tulee tekemään aloitteen tästä erillisrahoituksesta Portaat Luomuun -valmennusohjelman jatkuvuuden turvaamiseksi. Vuoden 2003 aikana mukaan hakeutuvat uudet ammattikeittiöt tarvitsevat koulutusta, neuvontaa ja konsultointikäyntejä. Luomukeittiökeskus aloitti yhdessä Finfood LUOMUn kanssa syksyllä 2002 Portaat Luomuun -pilottikeittiöiden valmennusohjelman viidellä paikkakunnalla, ja näiden 200 keittiön ohjaaminen ja neuvonta vaativat lisäresursseja, jotta ammattikeittiöiden asiakkaiden luottamus luomutuotteisiin pystytään turvaamaan. Tavoitteena on nyt anottavan lisämäärärahan puitteissa luoda Portaat Luomuun -verkosto Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Länsi-Suomen koordinaattoreiden ympärille. Koordinaattoreina toimisivat hankkeessa alusta saakka olleet vastuuhenkilöt Paula Viertola-Jern Österbottens Svenska Producentförbundista (ÖSP), Anu Salo Luomukeittiökeskuksesta sekä Maarit Virkkala Finfood LUOMUsta.

Nyt anottavalla lisämäärärahalla Luomukeittiökeskus jatkaa myös hyvin alkanutta luomuammattikeittiöiden yhteispohjoismaista projektia. Vuonna 2002 Heli Toivonen Luomukeittiökeskuksesta on pystynyt avustamaan Elintarvikevirastoa ammattikeittiöiden luomuvalvontasäädösten luomisessa tuomalla tietoa Tanskan ja muiden Pohjoismaiden vastaavasta tilanteesta. Hankkeessa on mukana seitsemän yritystä tai yhteisöä Suomesta ja Luomukeittiökeskus toimii Suomen koordinaattorina. Syksyllä 2003 Suomeen on tulossa vuoden kokit kustakin Pohjoismaasta tiedotusvälineiden edustajien kanssa Luomukeittiökeskuksen ruotsinkieliseen luomuvalmennukseen, joka suunnitellaan yhdessä Paula Viertola-Jernin kanssa.

Ammattikeittiöt käyttävät runsaasti valtakunnallisten teollisuusyritysten luomutuotteita, joiden menekinedistämiseksi Finfood LUOMU on perustettu. Ammattikeittiöt käyttävät näiden massatuotteiden lisäksi runsaasti pienten, paikallisten luomuyritysten erikoisvalmisteita, teettävät yrityksissä luomuherkkuja alihankintana sekä hankkivat sellaisia raaka-aineita, joita suurteollisuus ei pysty hyödyntämään. Näin ollen ammattikeittiöillä on merkittävä rooli sesongin mukaisten ja paikallisten luomutuotteiden menekin edistämisessä ja maaseudun yritystoiminnan kehittämisessä.

Luomukeittiökeskus pitää tärkeänä työskentelyä myös niiden valvontaan kuuluvien pienten elintarvikeyritysten tai luomutilojen kanssa, jotka eivät käytä markkinoinnissaan Finfood LUOMUn Aurinkomerkkiä. Ammattikeittiöt tekevät hankintansa luotettavilta yhteistyökumppaneilta, mikäli luomutuotteiden maku, laatu ja toimitusvarmuus ovat turvattuja. Valtakunnallisia markkinointikampanjoita tehokkaammaksi on havaittu esim. Luomukeittiökeskuksen organisoimat Luomumakuretket ja yhteiset tuotekehitysprojektit, jolloin saman pöydän ympärille tai pellon reunalle kokoontuvat edustajat luomuketjun kaikista vaiheista eli luomuviljelijästä keittiömestariin ja hänen asiakkaaseensa saakka.

Edellä olevan perusteella ehdotan kunnioittaen,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2003 talousarvioon momentille  30.13.43 lisäyksenä 170 000 euroa Luomukeittiökeskukselle ja Finfood LUOMUlle yhteisen suunnitelman mukaisesti käytettäväksi ammattikeittiöiden valtakunnalliseen ja pohjoismaiseen luomutoimintaan ja lisää momentin perusteluihin maininnan, että määrärahasta osoitetaan 125 000 euroa Portaat Luomuun -valmennusohjelman toteuttamiseen ja 45 000 euroa pohjoismaisten ammattikeittiöiden yhteistyön jatkamiseen.

Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 2002

  • Kari Rajamäki /sd