Yleiskokous kokoontuu kahdesti vuodessa
Kahdesti vuodessa järjestettävät yleiskokoukset ovat IPUn keskeisin toimintamuoto. Keväällä järjestettävä yleiskokous on mittasuhteiltaan suurempi ja kokouspaikka kiertää jäsenmaissa. Syksyllä järjestettävä hieman suppeampi yleiskokous pidetään yleensä Genevessä, missä järjestön sihteeristö sijaitsee. Suurempaan yleiskokoukseen osallistuu noin 700 edustajaa ja pienempään noin 500 edustajaa. Kokouksiin osallistuu myös iso joukko virkamiehiä ja diplomaatteja.
Yleiskokouksien yhteydessä kokoontuvat muun muassa järjestön kolme pysyvää komiteaa sekä IPUn hallintoneuvosto, johon kuuluu kolme kansanedustajaa kustakin jäsenmaasta. Maailman parlamenttien pääsihteeriyhdistyksen (ASGP) kokous järjestetään IPUn yleiskokouksien yhteydessä.
Eduskunnasta osallistuu kevään yleiskokoukseen kuusi edustajaa ja syksyn Geneven yleiskokoukseen viisi edustajaa. Viime vuosina asialistalla ovat olleet erityisesti demokratian edistäminen, turvallisuuskysymykset, ihmisoikeudet, lasten asema, kestävä kehitys ja sukupuolten välinen tasa-arvo.
IPU järjestää jäsenmaissaan eri aiheisiin liittyviä koulutustilaisuuksia ja seminaareja sekä julkaisee tutkimuksia ja selvityksiä. Lisäksi se ylläpitää internetissä maailman parlamentteihin liittyviä PARLINE ja PARLIT -tietokantoja sekä naispoliitikoiden toiminnasta kertovaa julkaisutietokantaa. IPUlla on YK:ssa tarkkailijan status ja se toimiikin läheisessä yhteistyössä YK:n ja sen alajärjestöjen kanssa.
IPUn päämaja on sijainnut vuodesta 1921 lähtien Sveitsin Genevessä. Noin 45 hengen kansainvälinen sihteeristö vastaa IPUn yleiskokouksien käytännön järjestelyistä sekä järjestön päivittäisestä toiminnasta. IPUn hallintoneuvosto valitsee sihteeristöä johtavan pääsihteerin nelivuotiskaudeksi kerrallaan.