Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa EU:n suunnitelmista koronakriisistä elpymiseksi

Julkaistu 23.4.2020 13.00
Muokattu 23.4.2020 13.01

Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa EU:n suunnitelmista koronakriisistä elpymiseksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi tänään suurelle valiokunnalle selvityksensä EU-johtajien videokokouksesta, jossa myöhemmin tänään käsitellään EU:n etenemissuunnitelmaa yhteiskunnan ja talouden normaalin toiminnan palauttamiseksi. Pääministeri oli valiokunnan kuultavana etäyhteydellä.

Marin esitteli valiokunnalle Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin suunnitelmaa, jonka keskeisiä kohtia ovat mm. sisämarkkinat, kattava investointistrategia, globaali toipumissuunnitelma sekä EU:n hallintoon liittyvät kysymykset. Pääministeri nosti puheenvuorossaan esille lisäksi mm. vihreän ja digitaalisen siirtymän tärkeyden.

EU-johtajat keskustelevat myös väliaikaisesta talouden elpymisrahastosta, josta laajennettu euroryhmä teki ehdotuksen 9. huhtikuuta. Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa siitä, millaista ohjausta komissiolle pitäisi antaa valmistelutyön jatkamiseksi. Marinin mukaan Suomi suhtautuu ehdotuksiin avoimesti ja rakentavasti, mutta haluaa, että tukivälineet ovat väliaikaisia ja selkeärajaisia. Budjettivaltaa Suomessa käyttää eduskunta, pääministeri painotti.

Lainsäädäntöehdotusta elpymisrahaston perustamiseksi ei vielä ole annettu, joten EU-johtajat esittelevät keskustelussa jäsenmaiden yleisiä näkemyksiä ja painotuksia. Eduskunta sai elpymisrahastoa koskevan valtioneuvoston selvityksen tänään. Suuri valiokunta päättää eduskunnan kannan asiaan yksityiskohtien tarkentuessa ja erikoisvaliokuntien käsiteltyä asiaa. 

Muita keskustelunaiheita pääministerin kuulemisen yhteydessä olivat EU:n tukirahoituksen jakoperusteet, julkisuudessa esillä olleet ehdotukset jäsenmaiden taloudelliseksi tukemiseksi, matkustusrajoitusten purkaminen ja tartuntaketjujen seuraaminen Euroopassa mobiilisovelluksen avulla sekä EU:n globaalit toimet pandemian vaikutusten torjumiseksi.

Lue lisää EU-johtajien videokokouksesta ja tutustu tausta-aineistoihin Eurooppa-neuvoston kokoussivuilla.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat