Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan naisverkosto: Afganistanin naisten ja tyttöjen oikeudet on turvattava

Julkaistu 8.10.2021 11.35

Eduskunnan naisverkosto: Afganistanin naisten ja tyttöjen oikeudet on turvattava

​Afganistanin ihmisoikeustilanne oli heikko jo ennen äärijärjestö Talebanin nopeaa vallankaappausta. Nyt ihmisoikeuksien toteutuminen on täysin vaakalaudalla. Erityisesti jo valmiiksi hauraassa asemassa olevien ihmisten, kuten naisten ja tyttöjen oikeudet ovat vaarassa.

– Naisten oikeuksia puolustavat naisjärjestöt ja aktivistit joutuvat nyt toimimaan Afganistanissa turvallisuutensa ja henkensä uhalla. He ovat huolissaan siitä, etteivät he saa ääntään kuuluviin päätöksiä tekevälle kansainväliselle yhteisölle. Näyttää myös siltä, että maailman katseet keränneen evakuointioperaation jälkeen, on huomio kääntymässä pois Afganistanin tilanteesta, naisverkoston puheenjohtaja kansanedustaja Bella Forsgrén sanoo.

Talebanin valtaannousun myötä naiset ja tytöt ovat menettäneet paljon: Tytöt ovat menettäneet oikeutensa käydä koulua kuudennen luokan jälkeen. Naiset ovat menettäneet oikeutensa toimia kansalaisjärjestöissä, mediassa, oikeuslaitoksessa, turvallisuuteen liittyvillä aloilla ja yrittäjinä. He ovat menettäneet oikeutensa osallistua parlamentin ja valtuustojen työhön ja oikeuden osallistua hallituksen työhön. Naiset ovat menettäneet oikeutensa korkeakoulutukseen, urheiluun, taiteen ja musiikin tekemiseen ja niistä nauttimiseen. He ovat menettäneet oikeutensa liikkua julkisesti ilman miespuolista saattajaa ja oikeuden osoittaa mieltään.

– Juuri nyt Afganistanin naiset ja tytöt tarvitsevat kansainväliseltä yhteisöltä konkreettisia tekoja ja he tarvitsevat meidän tukeamme. Mitä pidempään tytöt eivät pääse kouluun ja mitä pidempään naisten työelämää ja muuta elämää rajoitetaan, sitä vaikeampaa päätöksiä voi olla kumota. Meillä on globaali vastuu auttaa näitä ihmisiä, jotka ovat täysin tahtomattaan joutuneet tähän tilanteeseen, naisverkoston varapuheenjohtaja kansanedustaja Pia Lohikoski sanoo.

Suomen ja kansainvälisen yhteisön on nyt kiireellisesti painostettava Talebania siihen, että tyttöjen ja naisten oikeuksia koskevat rajoitukset puretaan. Afganistanilaiset naisaktivistit ovat esittäneet, että tyttöjen koulunkäynnin pitäisi olla ehdoton edellytys kaikelle yhteistyölle Talebanin kanssa. Afganistan on riippuvainen ulkomaisesta rahasta, joten vaikuttamisväyliä pitäisi kyllä löytyä.

EU:n tasolla olisi kehitettävä yhteisiä järjestelmiä pakolaisten auttamiseksi. Lisäksi Suomen olisi nopeutettava viisumiprosesseja. Samalla olisi lisättävä uudelleen lakiin humanitaariset viisumit ja myönnettävä niitä afganistalaisille. Myös perheenyhdistämistä on tärkeä edistää, vaikka ihmisten saaminen konsulipalvelujen piiriin onkin tässä tilanteessa haastavaa.

Lisätiedot:

Bella Forsgrén, naisverkoston puheenjohtaja p. 09 432 3114
Pia Lohikoski, naisverkoston varapuheenjohtaja p. 09 432 3097​

Aihealueet