Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta äänestää EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä tiistaina 18.5.

Julkaistu 15.5.2021 4.10

Eduskunta äänestää EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä tiistaina 18.5.

Keskustelu EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä alkoi täysistunnossa tiistaina 11.5. ja päättyi varhain aamulla 15.5.

Eduskunta äänestää omien varojen päätöksen hyväksymisestä. Äänestys on tiistaina 18.5. klo 14 alkavassa istunnossa.

Lue lisää: EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja elpymisvälineen käsittely eduskunnassa 2020-21​

Sunnuntai 16. toukokuuta

Eduskunta äänestää EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä (VaVM 4/2021 - HE 260/2020) tiistaina 18.5. klo 14 alkavassa täysistunnossa. Täysistuntoa voi seurata tiistaina verkkosivuiltamme Keskustelu asiasta käytiin loppuun varhain lauantaiaamuna 15.5. päättyneessä täysistunnossa.

Lauantai 15. toukokuuta

Täysistunnon keskustelu päättyi varhain aamulla 15. toukokuuta.

Eduskunta äänestää valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta omien varojen päätöksen hyväksymisestä. Ehdotus on hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Äänestyksen päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Eduskunnan seuraava täysistunto on tiistaina 18.5. klo 14.

Perjantai 14. toukokuuta

Keskustelu omien varojen päätöksen hyväksymisestä jatkui. Perustuslakivaliokunta ottaa pöydällepanon käytännöt käsittelyyn omana asiana.

Eduskunta jatkoi perjantaina 14. toukokuuta EU:n omien varojen päätöksen hyväksymistä koskevaa keskustelua. 

Torstaina täysistunnossa edustaja Vähämäki (ps.) oli ehdottanut edustaja Simulan (ps.) kannattamana asian pöydällepanoa 30.6.2021 pidettävään täysistuntoon. Perjantaina saman täysistunnon jatkuessa varapuhemies Filatov oikaisi torstaisen päätöksensä, ettei asiasta voi tehdä toista pöydällepanoa.

Asiasta äänestettiin ja eduskunta päätti jatkaa käsittelyä käynnissä olevassa täysistunnossa äänin 68-38. 

Perusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) totesi puheenvuorossaan, että hän tulee esittämään valiokunnalle, että pöydällepanoa koskevat eduskunnan työjärjestyksen kohdat otetaan perustuslakivaliokunann käsittelyyn valiokunnan ns. omana asiana.​


 

​Torstai 13. toukokuuta

​​​Ehdotus pöydällepanosta kesäkuun loppuun. Asian käsittely keskeytettiin.

Eduskunta jatkoi torstai-iltana keskustelua omien varojen päätöksestä. Keskustelussa edustaja Vähämäki (ps.) ehdotti edustaja Simulan (ps.) kannattamana asian pöydällepanoa 30.6.2021 pidettävään täysistuntoon. Täysistuntoa johtanut varapuhemies Filatov totesi, että kun asiassa on jo kertaalleen tehty pöydällepano, sitä ei eduskunnan työjärjestyksen mukaan voi enää tässä vaiheessa tehdä. Tämän jälkeen Edustaja Tavio (ps.) esitti edustaja Tynkkysen (ps.) kannattamana, että puhemiehen menettely tulee saattaa perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi. Varapuhemies Filatov ilmoitti, että tässä vaiheessa keskustelu ja asian käsittely keskeytetään. Täysistuntoa jatketaan tänään perjantaina klo 13.30. 

Ehdotuksesta äänestetään istunnon alussa. Mikäli ehdotus hyväksytään asian käsittely keskeytetään ja sitä jatketaan vasta sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa ehdotukseen. Mikäli ehdotusta ei hyväksytä, keskustelu jatkuu  äänestyksen jälkeen.​

Asian käsittely keskeytettiin aiemmin torstaiaamulla klo 9.51 perustuslakivaliokunnan kokouksen ajaksi. Myös perjantaina 14.5. täysistunto keskeytetään 8.00​13.30 valiokuntien kokousten vuoksi.​


 

​​Keskiviikko 12. toukokuuta

​​Asia päätettiin panna pöydälle samana päivänä pidettävään toiseen täysistuntoon.

​Asian pöydällepanosta tehtiin keskiviikon ensimmäisessä täysistunnossa kaksi ehdotusta. Edustaja Kim Berg (sd.) ehdotti edustaja Matias Mäkysen kannattamana asian pöydällepanoa keskiviikkona 12.5. järjestettävään toiseen istuntoon. Edustaja Ari Koponen (ps.) puolestaan ehdotti edustaja Leena Merin (ps.) kannattamana pöydällepanoa perjantain 21.5. täysistuntoon. Ehdotuksista äänestettiin ja asian käsittelyä jatkettiin keskiviikkona 12.5. klo 18.50 alkaneessa toisessa täysistunnossa. 

Eduskunta äänestää omien varojen päätöksen hyväksymisestä, kun keskustelu on käyty loppuun.​


 

Käsittelyn pohjana valtiovarainvaliokunnan mietintö

Valtiovarainvaliokunta esittää, että eduskunta hyväksyy EU:n omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 tehdyn EU:n neuvoston päätöksen. Tämä ns. omien varojen päätös on vahvistettava kaikissa EU:n jäsenmaissa, jotta se voi tulla voimaan. Suomessa päätöksen vahvistamisesta tekee eduskunnan täysistunto.

Valtiovarainvaliokunta puoltaa omien varojen kokonaisuuteen sisältyvää päätöstä, jolla annetaan Euroopan komissiolle valtuus ottaa 750 miljardia euroa lainaa elpymisvälineen rahoittamiseksi. Valiokunnan arvion mukaan elpymispaketista pois jääminen ei ole Suomen edun mukaista, sillä yhdenkin maan poisjäänti saattaa johtaa hankkeen kariutumiseen.

Tiedote 5.5.2021: Valtiovarainvaliokunta: EU:n elpymispakettiin osallistuminen Suomen edun mukaista


 

Eduskunta äänestää asiasta, kun keskustelu on käyty loppuun​

Perustuslakivaliokunta arvioi aiemmin lausunnossaan, että asiassa on kyse merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille tosiasiallisesti rinnastuva järjestely, ja sitä koskeva ehdotus on eduskunnassa hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Annettuihin ääniin ei lueta tyhjiä eikä hylättyjä ääniä.

Tiedote 27.4.2021: Perustuslakivaliokunnan lausunto Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen hyväksymisestä on valmistunut​​

Aihealueet
Täysistunto; EU-asiat