Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta hyväksyi nuorisolain sisällön

Julkaistu 17.11.2016 20.35
Muokattu 22.11.2016 9.26

Eduskunta hyväksyi nuorisolain sisällön

​Eduskunta hyväksyi torstaina 17. marraskuuta ensimmäisessä käsittelyssä nuorisolain sisällön. Uusi nuorisolaki vahvistaa nuorten osallisuutta, vaikuttamista ja kuulemista. Laki korvaa nuorisolain vuodelta 2006.

Nuorisolain tavoitteena on edistää nuorten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä. Lailla halutaan myös parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja sekä nuorten oikeuksien toteuttamista. Tavoitteiden lähtökohtina ovat yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys, kestävä kehitys, terveet elämäntavat, ympäristön ja elämän kunnioittaminen sekä monialainen yhteistyö.

Laki selkeyttää valtion ja kunnan vastuuta. Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on jatkossakin tehtävänä vastata nuorisotyön ja -politiikan johdosta valtionhallinnossa. Kuntien tehtävänä on järjestää nuorisotyön palveluita omilla alueillaan. Laissa säädetään myös uudesta valtakunnallisesta nuorisotyön ja -politiikan ohjelmasta, joka olisi valtion nuorisopolitiikan keskeinen suunnittelun ja ohjauksen väline.

Lakiehdotuksen sisältö hyväksyttiin sivistysvaliokunnan mietinnön SIVM 12/2016 mukaisena.  Asia käsitellään täysistunnossa vielä toisessa käsittelyssä, jossa päätetään vain lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Sen sisältö ei enää muutu.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2017.

Aihealueet
Nuorten eduskunta