Eduskunta hyväksyi tartuntatautilain

Julkaistu 16.11.2016 14.20
Muokattu 21.11.2016 16.05

Eduskunta hyväksyi tartuntatautilain

​Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilain. Laki vahvistaa kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin merkitystä ja keventää hallintoa. Uudistettu laki korvaa vuonna 1986 annetun tartuntatautilain.

Tartuntatautilain tavoitteena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä mahdollistamalla varhainen diagnosointi ja tehokas hoito. Kunta vastaa edelleen oman alueensa tartuntatautien torjunnasta. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tehtävänä on tukea kuntaa asiantuntemuksellaan tautien diagnostiikassa, torjunnassa ja epidemioiden selvittämisessä.

Laki sääntelee torjuntatyölle välttämättömästä viranomaisten tiedonsaannista nykyistä tarkemmin. Terveyden ja hyvinvointilaitos, sairaanhoitopiirit ja kunnat saavat oikeuden perustaa tapauskohtaisia rekistereitä epidemian selvittämiseksi ja tartunnan jäljittämiseksi. Rokotusten haittavaikutusilmoitusten käsittely siirtyy Terveyden ja hyvinvointilaitokselta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle.

Uudistukseen sisältyy kevennyksiä hallinnollisiin menettelyihin muun muassa siten, että eräistä lyhytkestoisista toimenpiteistä päättäminen siirretään kunnan monijäseniseltä toimielimeltä tartuntataudeista vastaavan lääkärin tehtäväksi. Myös korvausjärjestelmän muutos aiemmat etuudet kattavasta tartuntatautipäivärahasta yksinkertaistaa hallinnollista menettelyä.

Lakiehdotus hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön StVM 24/2016 mukaisena.

Aihealueet
Täysistunto