Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta kävi välikysymyskeskustelun hybridivaikuttamiseen varautumisesta rajoilla

Julkaistu 24.11.2021 19.50
Välikysymyskeskustelu täysistunnossa

Eduskunta kävi välikysymyskeskustelun hybridivaikuttamiseen varautumisesta rajoilla

​Perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liike nyt:n eduskuntaryhmät jättivät välikysymyksen tiistaina 16. marraskuuta 2021. Välikysymyksen aiheena on "Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen". Välikysymyksen ensimmäisenä allekirjoittajana on Riikka Purra (ps.).

"Aikooko hallitus tuoda eduskuntaan pikaisesti hätätilapykälän, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskeyttää yleisen järjestyksen ja kansallisen turvallisuuden vuoksi ulkovallan järjestämän laajamittaisen maahantulon tilanteessa", välikysymyksessä muun muassa kysytään.

Välikysymyskeskustelu käytiin 24. marraskuuta. Hallituksen vastauksen välikysymykseen esitti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.):

"Voimassa oleva laki mahdollistaa rajaliikenteen rajoittamisen ja rajanylityspaikkojen sulkemisen. Valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi," Mikkonen sanoi. 

Sisäministerin mukaan Suomen valmius on hyvällä tasolla ja hallitus on lisäksi perustanut virkamiestyöryhmän kartoittamaan lainsäädännön muutostarpeita. Oppositiosta vaadittiin hallitukselta pikaisesti esityksiä, joilla siirtolaisten käyttöön osana hybridivaikuttamisoperaatiota voitaisiin tehokkaammin puuttua. 

Välikysymyskeskustelussa käytettiin 121 puheenvuoroa. Välikysymysäänestykset toimitetaan perjantaina.

Linkki pöytäkirjaan

Linkki välikysymykseen (VK 5/2021 vp)​

Aihealueet
Täysistunto