Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta keskusteli Afganistanin tilanteesta

Julkaistu 13.10.2021 15.45
Muokattu 13.10.2021 18.38

Eduskunta keskusteli Afganistanin tilanteesta

​Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) antoi eduskunnalle tänään pääministerin ilmoituksen Afganistanin tilanteesta. Pääministerin ilmoitus on ajankohtaista asiaa koskeva suullinen ilmoitus, jonka voi antaa pääministeri tai valtioneuvoston muu jäsen. 

Ulkoministeri Haavisto esitteli puheenvuorossaan Suomen kantaa Afganistanin tilanteeseen.

”Suomi uskoo, että kestävä ratkaisu voidaan saavuttaa vain inklusiivisen poliittisen prosessin kautta. Olemme hyvin huolissamme ihmisoikeustilanteesta sekä naisten ja tyttöjen osallistumisen rajoittamisesta yhteiskunnassa, työelämässä ja opetuksessa. Humanitaarinen tilanne on kriittinen. Maailmanpankki varoittaa talouden, rahoitusjärjestelmän ja julkisten palvelujen olevan lähellä romahdusta.”

Haaviston mukaan kielteiset kehityskulut voivat johtaa lisääntyvään epävakauteen Afganistanissa ja lähialueilla ja heijastua Eurooppaan. Epävakauden estäminen on Euroopan oma etu, Haavisto sanoi. 

Ulkoministeri palasi myös Suomen evakuointioperaation oppeihin.

”Päätöstä valmisteltaessa lain soveltamisalassa ilmeni joitain puutteita. Lain sanamuoto ei esimerkiksi tunnista tilannetta, jossa on tarpeen päättää Suomen viranomaisen toimimisesta ulkomailla itsenäisesti tai toista Suomen viranomaista tukien silloin, kun toiminta tapahtuu Suomen omista tarpeista lähtien ja ilman ulkopuolelta tulevaa pyyntöä. Ulkoministeriö on asettamassa poikkihallinnollista työryhmää arvioimaan lain muutostarpeita ja valmistelemaan hallituksen esityksen tarvittavista muutoksista. Työryhmä tulee antamaan tietoja työnsä etenemisestä eduskunnan valiokunnille.”

Ulkoministeri Haaviston puhe kokonaisuudessaan on luettavissa valtioneuvoston verkkosivustolla.​

Eduskunta keskusteli asiasta puolentoista tunnin ajan. Keskustelu kokonaisuudessaan on katsottavissa eduskunnan verkkolähetyspalvelussa​. Pääministerin ilmoitusta ei lähetetä valiokuntaan käsiteltäväksi eikä siitä tehdä päätöstä.​

Aihealueet
Täysistunto