Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta keskusteli syyttämisluvan antamisesta täysistunnossa keskiviikkona 24. kesäkuuta

Julkaistu 24.6.2020 15.30
Muokattu 24.6.2020 16.30

Eduskunta keskusteli syyttämisluvan antamisesta täysistunnossa keskiviikkona 24. kesäkuuta

​Eduskunta keskusteli täysistunnossa 24.6. syyttämisluvan antamisesta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle.

Käsittelyn pohjana oli perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 21/2020 vp. Perustuslakivaliokunta puolsi mietinnössään suostumusta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle. Mietintöön sisältyi vastalause.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi esittelypuheenvuorossaan, että valiokunta on tarkastellut asiaa perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kannalta.  

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toi esille, ettei eduskunta ole koskaan aiemmin antanut vastaavaa syyttämislupaa eduskunnassa pidetyn puheenvuoron perusteella.

Keskustelu kokonaisuudessaan on katsottavissa verkkolähetyspalvelussa​.​​

Eduskunta äänestää asiasta täysistunnossa perjantaina

Kansanedustajaa ei saa perustuslain 30 §:n mukaan asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut. 

Eduskunta äänestää perjantaina 26.6. klo 10 alkavassa täysistunnossa, antaako se valtakunnansyyttäjälle luvan nostaa syytteen edustaja Mäenpäätä vastaan. Äänestys suoritetaan koneäänestyksenä porrastetusti. Perustuslain 32 §:n mukaisesti edustaja Mäenpää on esteellinen osallistumaan päätöksentekoon häntä henkilökohtaisesti koskevassa asiassa.​

Aihealueet
Kansanedustajat; Täysistunto