Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta keskusteli täysistunnossa EU:n omien varojen päätöksestä

Julkaistu 12.5.2021 3.45
Muokattu 12.5.2021 4.32

Eduskunta keskusteli täysistunnossa EU:n omien varojen päätöksestä

Eduskunta aloitti tiistain istunnossa keskustelun EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja EU:n elpymisvälinettä koskevasta ns. omien varojen päätöksestä (HE 260/2020). Asiaa käsitellään niin sanotussa ainoassa käsittelyssä. Asian käsittely keskeytettiin varhain keskiviikkoaamuna. 

Käsittelyn pohjana on valtiovarainvaliokunnan mietintö. Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta, joissa on hylkäysehdotukset ja lausumaehdotuksia. Valtiovarainvaliokunta esittää, että eduskunta hyväksyy EU:n omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 tehdyn EU:n neuvoston päätöksen. Tämä ns. omien varojen päätös on vahvistettava kaikissa EU:n jäsenmaissa, jotta se voi tulla voimaan. Suomessa päätöksen vahvistamisesta tekee eduskunnan täysistunto.

Asian esitteli eduskunnan täysistunnolle valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).

"Elpymisväline on poikkeuksellinen ja kertaluontoinen toimenpide, jonka hyväksymistä valiokunta pitää perusteltuna osana omien varojen kokonaisuutta. Elpymissuunnitelma laadittiin tilanteessa, jossa koronavirusepidemia oli ajanut talouden maailmanlaajuiseen taantumaan. Tämä lisäsi riskiä finanssimarkkinoiden kriisiytymiseen, kun jo entuudestaan pahoin velkaantuneiden maiden lainansaannin pelättiin vaikeutuvan. Elpymisvälinettä koskevat ratkaisut vähensivät tätä riskiä", Koskinen sanoi puheenvuorossaan.

"Mikäli yhteisiin toimiin ei viime vuonna olisi ryhdytty, EU:n talouden epävakaus olisi kasvanut, jolloin myös riskit syventyneestä investointilamasta ja EU-alueen talouden kriisiytymisestä olisivat lisääntyneet. Tällöin Suomen menetykset saattaisivat olla tuntuvasti suurempia kuin elpymisvälineeseen liittyvä rahoitusosuus." 

Opposition puheenvuoroissa moitittiin, että "kertaluonteisen koronaelpymispaketin erikoisia piirteitä ovat, että se ei ole kertaluonteinen, se ei liity koronaan, eikä se elvytä". Koronaa kuvattiin keppihevoseksi, jonka avulla "toteutetaan tulonsiirtounionia, yhteistä budjettia ja kansallisvaltioiden alasajoa".  Oppositio arvosteli, että koronakriisin varjolla Euroopan unioni on "ottamassa peruuttamattoman askeleen kohti yhteisen velan, verojen ja tulonsiirtojen määrittämää liittovaltiounionia ilman periaatteellista keskustelua EU:n suunnasta". ​

​Koko keskustelu luettavissa eduskunnan täysistunnon pöytäkirjassa.​

Aihealueet