Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta keskusteli tartuntatautilain muuttamisesta

Julkaistu 7.9.2021 19.10

​Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru​ (sd.) esitteli täysistunnossa hallituksen esityksen.​

Eduskunta keskusteli tartuntatautilain muuttamisesta

Eduskunnan syysistuntokauden ensimmäisessä täysistunnossa 7. syyskuuta käytiin lähetekeskustelu hallituksen esityksestä tartuntatautilain muuttamisesta (HE 118/2021 vp).​

Esityksessä ehdotetaan, että tartuntatautilain pykälästä poistettaisiin lähikontaktin tarkka määritelmä. Tällä hetkellä lähikontaktilla tarkoitetaan oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia. Vastuu lähikontaktin määrittämisestä eri tilanteissa siirtyisi aluehallintoviranomaisen tai kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavalle toimielimelle.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan myös, että lain soveltamiskriteereistä poistettaisiin covid-19-taudin ilmaantuvuuslukua koskeva edellytys. Lisäksi ehdotetaan, että soveltamiskriteeriä tartuntaryppäiden osalta tarkennettaisiin. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan, sivistysvaliokunnan ja talousvaliokunnan on annettava lausunto. 

Asian etenemistä voi seurata ​Asian käsittelytiedot -sivulta​

Keskustelu kokonaisuudessaan on katsottavissa eduskunnan verkkolähetyspalvelussa

Lue lisää aiheesta Eduskunnan kirjaston kokoamasta tietopaketista: Valmiuslain käyttöönottaminen korona-aikana​

Aihealueet
Täysistunto