Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta lähettää tulevaisuusvaliokunnan lausunnon EU:n strategisen ennakoinnin kehittämisestä komissiolle

Julkaistu 12.5.2021 14.15
Muokattu 12.5.2021 14.18

Eduskunta lähettää tulevaisuusvaliokunnan lausunnon EU:n strategisen ennakoinnin kehittämisestä komissiolle

Suuri valiokunta päätti tänään, että eduskunta lähettää Euroopan komissiolle tiedoksi tulevaisuusvaliokunnan lausunnon (TuVL 3/2021) valtioneuvoston selvityksestä E 130/2020, joka koskee komission raporttia "Strateginen ennakointi – edellytysten luominen Euroopan selviytymiskyvyn parantamiseksi".

Tulevaisuusvaliokunta yhtyy kuulemiensa asiantuntijoiden käsitykseen, että EU:n strategisen ennakoinnin kehittäminen on kannatettavaa ja jopa historiallinen virstanpylväs.

Tulevaisuusvaliokunta toteaa lausunnossaan mm., että Suomessa on pitkään ollut sen tyyppinen ennakointijärjestelmä kuin mitä EU tavoittelee. Siksi EU:n kannattaa hyödyntää Suomen kokemuksia ja osaamista ennakoinnissa. Vastaavasti Suomella on jopa velvollisuus osallistua aktiivisesti EU:n ennakoinnin kehittämiseen.

Tulevaisuusvaliokunta katsoo, että samalla kun EU:n strategisen ennakoinnin kehittäminen on suuri mahdollisuus EU:lle ja sen kaikille jäsenmaille, piilee siinä myös suuri tulevaisuusvaltaan liittyvä riski. On välttämätöntä, että jäsenvaltioiden ennakointijärjestelmille luodaan tiivis kytkentä niihin prosesseihin, joissa EU:n strateginen ennakointi tehdään. Muutoin myös Suomi saattaa tulevaisuudessa saada visionsa, skenaarionsa, tulevaisuuskuvansa, villit korttinsa, mustat joutsenensa ja koko tulevaisuuspolitiikkansa ulkopuolelta, ohi oman ennakointijärjestelmänsä.

Koko lausunnon voi lukea eduskunnan sivuilla.

Strateginen ennakointi on aiheena myös epävirallisessa eurooppaministerien kokouksessa 17.5., josta suuri valiokunta sai tänään ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) selvityksen. Kokouksessa käynnistetään EU:n laajuisen ennakointiverkoston työ ministeritasolla, "tulevaisuusministereiden" kesken.

Lisäksi suuri valiokunta sai selvitykset tulevista EU:n neuvoston kokouksista tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolta (kesk.), elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.) sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarilta (sd.). Suuri valiokunta keskusteli neuvoston asialistojen pohjalta ministerien kanssa mm. urheiludiplomatiasta, EU:n nuorisostrategiasta sekä EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteista.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat; Tulevaisuusvaliokunta