Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta päätti ravitsemisalan yritysten väliaikaisesta sulkemisesta

Julkaistu 8.3.2021 12.50

Eduskunta päätti ravitsemisalan yritysten väliaikaisesta sulkemisesta

​Ravintolat ja muut ravitsemisalan yritykset suljetaan asiakkailta väliaikaisesti kolmeksi viikoksi. Väliaikainen sulku koskee kaikkia ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa se on välttämätöntä epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi eli epidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla. Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen, jonka mukaan majoitus- ja ravitsemistoimintaa koskevaa lakia muutetaan väliaikaisesti. 

Laki hyväksyttiin talousvaliokunnan mietinnön mukaisena. Talousvaliokunta teki lisäksi kolme lausumaehdotusta, jotka eduskunta hyväksyi. Eduskunta edellyttää, että koronaviruspandemian takia perustettujen tuki-instrumenttien soveltamisala kattaa ravitsemistoimialan erilaiset toimijat tasapuolisella tavalla. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ottaa tulevassa lainsäädännössä huomioon ravitsemisliikkeiden ja erilaisten ravintolatilojen erilaiset riskiprofiilit virustartuntojen leviämisen suhteen. Eduskunta kehottaa tulevassa lainsäädännössä kolmen viikon sulkujakson jälkeen valtioneuvostoa harkitsemaan mahdollisuutta rajata alueellista soveltamisalaa maakuntatasoa hienosyisemmin.

 ​​​​

Sulku koskee ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa

Väliaikainen sulku koskee kaikkia ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa se on välttämätöntä epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi eli epidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla. Maakunnista, joissa väliaikainen sulku on voimassa, säädetään valtioneuvoston asetuksella. Asetus annetaan lain voimaantulon yhteydessä.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä olisivat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskisi myös terasseja.

Poikkeuksena ovat ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien välityksellä asiakkaalle.

Maakunnissa, joissa koronavirusepidemia on perustasolla, ravitsemisyritykset voivat olla jatkossakin avoinna asiakkaille. Näiden yritysten on noudatettava rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla ja sen nojalla.

Alueiden luokittelu epidemian perus-, leviämis- ja kiihtymisvaiheisiin perustuu sosiaali- ja terveysministeriön koronaviruksen hillinnän hybridistrategian toimintasuunnitelmaan.

Asian koko käsittely eduskunnassa
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote​ 

Aihealueet