Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Etyjin parlamentaarikot pohtivat järjestön tulevaisuutta Helsingissä

Julkaistu 23.9.2022 12.00
Vilhelm Junnila ja Pia Kauma Pikkuparlamentin auditoriossa, taustallaan Suomen ja EU:n liput.

Etyjin parlamentaarikot pohtivat järjestön tulevaisuutta Helsingissä

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta järjestää 23.9. eduskunnan Pikkuparlamentissa seminaarin, jonka aiheena on Etyjin ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen rooli Euroopan muuttuvassa turvallisuusrakenteessa.

Seminaarin avauspuheenvuorot pitävät mm. eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Margareta Cederfelt. Keskustelujen alustajina kuullaan sekä Etyjin toiminnan hyvin tuntevia että ulkopuolisia näkökulmia tarjoavia asiantuntijoita.

Tukea Suomen tulevalle Etyj-puheenjohtajuudelle

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.) on toiminut aloitteentekijänä Helsingin seminaarille ja sitä valmistelleen työryhmän puheenjohtajana. Seminaari on osa yleiskokouksen vuonna 2020 käynnistämää Call for Action – Helsinki +50 -hanketta.

”Hankkeen tavoitteena on tarjota parlamentaarinen näkemys siitä, mikä on Etyjin rooli ja merkitys Euraasian turvallisuusarkkitehtuurissa 50 vuotta sen jälkeen, kun Helsingin päätösasiakirja allekirjoitettiin. Painopiste on sisäisissä uudistuksissa. Tavoitteena on tuottaa käytännöllisiä näkemyksiä ja suosituksia Etyjin ja erityisesti Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen toiminnan kehittämiseksi. Me suomalaiset kansanedustajat haluamme olla mukana työssä ja siten tukemassa Suomen tulevaa Etyj-puheenjohtajuutta vuonna 2025”, Kauma toteaa.

Kauman tarkoituksena on, että Helsingin seminaari saa jatkoa.

”Muuttuneessa turvallisuustilanteessa on entistäkin tärkeämpää pohtia yhdessä sitä, mihin suuntaan eurooppalainen turvallisuusrakenne on muotoutumassa vuotta 2025 kohti mennessä”, hän painottaa.

Kriisien ennaltaehkäisyä ja rauhanomaisia ratkaisuja

Koko päivän kestävään seminaariin osallistuu vajaat kaksikymmentä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen laajennetun puheenjohtajiston jäsentä, useita ulkomaisia asiantuntijoita ja Etyjin yleiskokouksen sihteeristön edustajia.

”Haluamme käydä avointa ja rehellistä keskustelua siitä, miten Etyjin vahvuuksia voitaisiin paremmin hyödyntää ja toisaalta uudistaa niitä elementtejä, jotka estävät organisaatiota toimimasta tehokkaasti nykyisessä tilanteessa. Suomen valtuuskunta on peräänkuuluttanut yleiskokoukselta aloitteellisuutta ja konkreettisia toimia, jotka edistäisivät Etyjn mahdollisuuksia ennaltaehkäistä kriisejä ja myötävaikuttaa niiden rauhanomaiseen ratkaisuun”, sanoo kokousta isännöivä Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.).

Call for Action – Helsinki +50 -hanketta vetää Etyjin entinen pääsihteeri, suurlähettiläs Lamberto Zannier, joka pitää Helsingin seminaarin yhteenveto- ja päätöspuheenvuoron.

Aihealueet
Kansainväliset asiat