Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Etyjin parlamentaarikot varautuvat kesälläkin etäkokoukseen

Julkaistu 26.2.2021 16.15
Muokattu 27.2.2021 11.51

Etyjin parlamentaarikot varautuvat kesälläkin etäkokoukseen

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous varautuu pitämään myös kesäkokouksensa videoyhteyksin koronatilanteen takia. Yleisistunnon pitäisi kokoontua heinäkuussa Romanian Bukarestissa, mutta 24.–26.2. etäyhteyksin kokoontuneet parlamentaarikot päättivät aloittaa valmistelut myös sen varalta, että kokous joudutaan järjestämään virtuaalisti.

Talvi-istunnossa keskusteltiin myös hallitustenvälisen Etyjin toiminnasta. Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) pahoitteli, että järjestön toiminta on osin lähes halvaantunut Etyjin alueen lukuisten jäätyneiden ja polttavienkin konfliktien vuoksi. Hän toivoi Etyjin turvallisuuskysymyksiin samanlaista laaja-alaista pohdintaa ja aloitteellisuutta, jota reilut viisi vuotta sitten linjattiin suurlähettiläs Wolfgang Ischingerin johdolla.

"Yleiskokouksen aloite järjestää Call for Action Helsinki +50 -seminaarisarja on tervetullut. Voimme siellä pohtia, minkä panoksen me Etyj-maiden kansanedustajat voimme keskusteluun antaa", hän totesi.

Yleiskokouksen kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja Pia Kauma (kok.) raportoi työstään talvi-istunnon yhteydessä kokoontuneelle pysyvälle komitealle.

"Ei käy yllätyksestä, että koronapandemian kokoontumisrajoitukset ovat entisestään kaventaneet kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia, jotka olivat monessa maassa menossa huonompaan suuntaan muutoinkin. Olen ollut erityisen paljon yhteydessä Kazakstanin ja Valko-Venäjän kansalaisjärjestöihin, ja olen huolissani pyrkimyksistä painostaa, rajoittaa tai jopa lopettaa järjestöjä lainsäädännöllisin tai hallinnollisin toimenpitein. Tämä on jatkunut viimeisen vuoden aikana. Raskaat rekisteröintimenettelyt, veroviranomaisten painostus ja järjestöjen mustamaalaus luokittelemalla ne "ulkomaisiksi agenteiksi" ovat vain heikosti peiteltyjä yrityksiä vaimentaa kriittiset äänet", Kauma moitti.

Kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) toivoi talvikokouksen talous- ja ympäristöasioita käsittelevässä komiteassa, että maailma löytäisi tien ulos koronapandemiasta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. 

"Ilmastonmuutos on ihmiskunnalle vielä suurempi uhka kuin tämä pandemia. Suomi on sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjä ja tukemaan talouden kasvua uudistamalla energiaverotusta ja tukemalla teollisuuden sähköistämistä. Erityisesti arktisella alueella ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat vakavia. Suomella on erittäin kunnianhimoinen ja monialainen arktisen politiikan strategia, mutta kansalliset politiikkaohjelmat eivät yksin riitä. Arktisen alueen tulevaisuus riippuu maailmanlaajuisista ponnisteluistamme ilmastonmuutoksen torjumiseksi", Pirttilahti muistutti. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat