Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Etyjin parlamentaarikoilla etäkokous koronasta

Julkaistu 22.4.2020 11.20
Muokattu 6.5.2020 14.37

​Kuvalähde: Etyjin parlamentaarinen yleiskokous. Arkistokuva 25.3. pidetystä videokonferenssista.

​Etyjin parlamentaarikoilla etäkokous koronasta

​Etyjin parlamentaarinen yleiskokous keskustelee koronaviruksen vaikutuksista maailmantalouteen, turvallisuuteen ja kansalaisten elämään webinaarissaan keskiviikkona 22. huhtikuuta. Eduskunnasta virtuaalikokoukseen osallistuu Etyjin Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.).

Webinaarissa kuullaan ensin asiantuntijapuheenvuoroja, minkä jälkeen eri maiden kansanedustajilla on tilaisuus kertoa ja keskustella siitä, mitä eri valtiot ovat tehneet koronaviruksen hillitsemiseksi ja mitä suunnitelmia niillä on talouden jälleenrakentamiseksi.

”Demokratian toteutumisesta poikkeusaikana tulee pitää kiinni. Vääjäämättä hallitukset eri maissa ovat nyt normaalioloja paljon suuremmassa roolissa. Niiden houkutus ohittaa parlamentaariset käytännöt voi olla suuri jo siksikin, että päätöksenteossa ei voi viivytellä, vaan ne tulee saada aikaan nopeasti. Vaarana on silloin opposition ja moniäänisyyden vaientaminen”, Kauma sanoo.

Koska koronaviruksen käyttäytymistä ei täysin tunneta, on Kauman mukaan tärkeää kuunnella erilaisia pohdintoja aiheesta. Äärimmillään opposition ja kansalaisyhteiskunnan äänen huomiotta jättäminen voi tarkoittaa, että valtionpäämiehet ja hallitukset ottavat liikaa valtaa, niissäkin asioissa, jotka eivät liity koronaan, tai polkevat ihmisoikeuksia koronan varjolla.

”Huolestuneena seuraan esimerkiksi, mitä tapahtuu Unkarissa”, hän toteaa.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on ryhtynyt hyödyntämään etäyhteyksiä muutenkin. Yleiskokouksen puheenjohtajisto kokoontuu ensi viikolla videokonferenssiin, johon Suomesta osallistuvat yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja Pia Kauma.

Etyjillä on myös aktiivinen whatsapp-ryhmä, jossa eri maiden edustajat ovat jo ennen webinaaria jakaneet tietoa oman maansa tapahtumista ja toimenpiteistä.

”Tietyllä tavalla tämä ikävä tilanne on myös yhdistänyt meitä. Koronavirus on asia, eräänlainen yhteinen vihollinen, jonka me kaikki olemme kohdanneet. Ratkaisujen löytämisessä tarvitsemme toisiamme. Kukaan meistä ei selviä yksin”, Kauma korostaa.

Aihealueet
Kansainväliset asiat