Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

IPUn pohjoismaiset kansanedustajat kokoontuvat Rantasalmella

Julkaistu 23.9.2021 9.00
Muokattu 23.9.2021 11.14

​IPU​n pohjoismaiset kansanedustajat aloittivat kokouksensa junassa matkalla Helsingistä Mikkeliin torstaiaamuna. ​Kuva: Teemu Vuosio / Eduskunta.​​

IPUn pohjoismaiset kansanedustajat kokoontuvat Rantasalmella

​Parlamenttienvälisen liiton IPUn pohjoismainen kokous järjestetään 23.–24. syyskuuta Rantasalmella. Kokouksessa pohjoismaiset kansanedustajat valmistautuvat IPUn syksyn yleiskokoukseen, joka pidetään Espanjan Madridissa marraskuussa.

Kokous alkoi poikkeuksellisesti jo junamatkalla Helsingistä Mikkeliin torstaiaamuna.

”Tämä on hyvä tilaisuus toteuttaa ja edistää monimuotoista ja -paikkaista työntekoa, joka on maaseudulle iso mahdollisuus tulevaisuudessa. Etätyö, mutta myös junien suomat mahdollisuudet esimerkiksi kokouksiin ovat täällä jo nyt”, toteaa Suomen IPU-ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.), jolla itsellään on lähes 20 vuoden kokemus etätyöstä.

Kokouksessa käsitellään muun muassa kansainvälistä yhteistyötä koronapandemian kukistamiseksi ja kehittyvien maiden rokotekattavuuden parantamiseksi.

”Koronaa ei taltuteta ennen kuin koko maailman väestö on saatu rokotettua riittävästi, sillä ilman rokotuksia viruksen uudet variantit saavat elintilaa. Siksi me kaikki kannustamme länsimaita kantamaan vastuuta myös kehitysmaiden rokotuksista”, muistuttaa Järvinen.

Suomi on päättänyt lahjoittaa 3,6 miljoonaa Suomessa ylimääräiseksi jäänyttä Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotetta Afrikkaan. Jos rokotteita ei lahjoitettaisi, ne jäisivät kokonaan käyttämättä. Suunnitelmien mukaan EU lahjoittaa yli 200 miljoonaa rokoteannosta ennen vuodenvaihdetta. Humanitaaristen perusteiden lisäksi lahjoitusten taustalla on kamppailu pandemiaa vastaan.

Kokouksen oheisohjelmaan kuuluu myös tutustumista eteläsavolaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Kokoukseen osallistuu 1–2 kansanedustajaa jokaisesta viidestä Pohjoismaasta. Eduskunnasta kokoukseen osallistuu Järvisen lisäksi Suomen IPU-ryhmän varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps.).

Parlamenttienvälisen liiton yleiskokouksiin osallistuvat pohjoismaiset kansanedustajat ovat tavanneet toisiaan 1920-luvulta lähtien koordinoidakseen kantojaan ennen vuoden yleiskokouksia. IPUn pohjoismaisia kokouksia voidaan pitää pohjoismaisen parlamentaarisen yhteistyön alkusysäyksenä.

Vuonna 1889 perustettu IPU (Inter-Parliamentary Union) on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestössä on jäseninä 179 parlamenttia.

Aihealueet
Kansainväliset asiat