Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Islannin presidentti vieraili eduskunnassa

Julkaistu 15.5.2018 17:55
Muokattu 16.5.2018 7:33

Islannin presidentti vieraili eduskunnassa

Arktinen yhteistyö, kauppasuhteiden kehittäminen ja Islannin kokemukset turismin kasvusta nousivat esille, kun Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson vieraili eduskunnassa tiistaina 15. toukokuuta. Vieraan otti vastaan puhemies Paula Risikko.

Jóhannesson ja Risikko totesivat Suomen ja Islannin muistuttavan toisiaan esimerkiksi siinä, miten demokratia, hyvinvointivaltio, sananvapaus ja sukupuolten tasa-arvo ovat juurtuneet ja kehittyneet kummassakin maassa. Yhteistä on myös huoli pohjoisen herkän luonnon haavoittuvuudesta sekä väestön ikääntyminen. Puhemies Risikko nosti esille myös mahdollisuudet kauppasuhteiden syventämisessä ja erityisesti suomalaisen terveysteknologian.

Myös arktiset kysymykset ovat kummallekin maalle tärkeitä. Islanti seuraa Suomea Arktisen neuvoston puheenjohtajana vuosina 2019–2021.

Keskusteluissa käsiteltiin myös Islannin nopeasti kasvanutta turismia. Kun Islannin pääelinkeino oli ennen kalastus, presidentti huvitti kuulijakuntaansa kertomalla islantilaisten noudattavan turistien kanssa nyt "pyydystä ja päästä" -pyyntitapaa. Presidentin mukana Suomessa matkustava entinen pääministeri ja nykyinen liikenne- ja kuntaministeri Sigurður Ingi Jóhannsson kertoi, että massaturismin haasteisiin on pyritty vastaamaan muun muassa infrastruktuuria parantamalla.

Islanti seuraa Suomea myös satavuotisen itsenäisyyden juhlinnassa. Islannista tuli itsenäinen kuningaskunta personaaliunionissa Tanskan kanssa vuonna 1918. Juhlavuoden kunniaksi Islanti on kutsunut kaikki Pohjoismaiden ja Baltian maiden parlamenttien puhemiehet vierailulle keskikesällä.

Guðni Th. Jóhannesson on puolisonsa Eliza Reidin kanssa Suomessa 14.–17.5. valtiovierailulla, jota isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen. Jóhannesson tapasi tiistaina myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Matkan muuhun ohjelmaan kuuluu muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton ja Islannin teollisuuden keskusliiton seminaari, luento Helsingin yliopistolla ja vierailu Turkuun.

Eduskunnassa vierasta olivat puhemies Risikon ohella vastaanottamassa kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Kalle Jokinen (kok.), Maarit Feldt-Ranta (sd.), Simon Elo (sin.), Ville Tavio (ps.), eduskunnan Islanti-ystävyysryhmän puheenjohtaja Antero Vartia (vihr.), Krista Mikkonen (vihr.), Markus Mustajärvi (vas.), Thomas Blomqvist (r.) ja Peter Östman (kd.).

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet