Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Junnila ja Packalén vaalitarkkailuun Armeniaan

Julkaistu 16.6.2021 13.35
Äänestäjä tunnistautuu sormenjäljellä jerevanilaisessa vaalihuoneistossa.

Äänestäjä tunnistautuu sormenjäljellä äänestyspaikalla Armenian pääkaupungissa Jerevanissa vuoden 2017 parlamenttivaaleissa. Kuva: OSCE (Etyj) / Thomas Rymer. 

​Junnila ja Packalén vaalitarkkailuun Armeniaan

Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) ja varajäsen Tom Packalén (ps.) osallistuvat Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Armeniassa tulevana viikonloppuna. Armeniassa järjestetään sunnuntaina 20. kesäkuuta ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin pitkäaikaiset vaalitarkkailijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumissa ja kampanjointia Armeniassa toukokuun puolivälistä lähtien. Vaaliviikonloppuna maahan matkustaa lisäksi yli kaksisataa lyhytaikaista vaalitarkkailijaa Etyjin osallistujavaltioista seuraamaan äänestystä ja ääntenlaskentaa.

Junnila ja Packalén tarkkailevat vaaleja Sisianin kaupungissa, joka sijaitsee eteläisessä Armeniassa noin 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Jerevanista. 

”Vaalitarkkailu on tärkeä osa Etyjin toimintaa ja tarkkailumissioita on pystytty järjestämään terveysturvallisesti myös pandemia-aikana. Armenian vaaliasetelma Vuoristo-Karabahin sodan jälkeen on jännittynyt ja tunnepohjainen. Äänestysprosentti arveluttaa, sillä vaalipäiväksi on luvattu lähes 40 astetta lämmintä”, Vilhelm Junnila kertoo.

Ennenaikaisten parlamenttivaalien taustalla on Vuoristo-Karabahin alueen hallinnasta viime vuonna käyty sota, jonka lopputuloksena Armenia menetti Azerbaidzhanille alueita, joita se oli hallinnut 1990-luvun alkupuolen sodista asti. Tulitaukosopimus synnytti Armeniassa laajoja protesteja, jotka johtivat pääministeri Nikolai Pashinjanin eroon ja parlamentin hajottamiseen.

Sunnuntain vaaleissa valitaan maalle parlamentti seuraavaksi viisivuotiskaudeksi. ​

Aihealueet
Kansainväliset asiat