Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kansanedustaja Pia Kauma tarkkailemaan Valko-Venäjän vaaleja

Julkaistu 21.9.2012 0.00
 

Kansanedustaja Pia Kauma tarkkailemaan Valko-Venäjän vaaleja

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) matkustaa tarkkailemaan Valko-Venäjällä 23. syyskuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja. Kauma osallistuu ainoana suomalaisena Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailuoperaatioon.
- Valko-Venäjän ihmisoikeustilannetta ja sen huononemista on seurattu Etyjissä huolestuneena jo pitkään. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että kansainväliset vaalitarkkailijat päästetään seuraamaan läheltä parlamenttivaalien demokraattista toteutumista, Kauma sanoo.

Sunnuntaina 23.9. pidettävissä vaaleissa valitaan 110 edustajaa Valko-Venäjän parlamenttiin. Ehdokkaita ovat viiden poliittisen puolueen lisäksi asettaneet ammattiyhdistykset ja valitsijayhdistykset. Kaksi viikkoa ennen vaaleja ehdokkaita oli yhteensä 364, mutta luku saattaa muuttua, koska ehdokkailla on mahdollisuus luopua ehdokkuudesta vielä päivää ennen varsinaista vaalipäivää.

Viranomaiset myös hylkäsivät osan ehdokkaista rekisteröitymisvaiheessa tulo- ja varallisuusselvityksissä olleiden puutteiden sekä kannattajien nimikirjoituksiin liittyvien epäselvyyksien takia. Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin havaintojen mukaan ehdokkaita hylättiin kevyemmin perustein kuin mitä laki olisi edellyttänyt eikä kannattajanimien tarkistusprosessi ollut kaikilta osin läpinäkyvä.

Odihrin noin viisikymmentä työntekijää on ollut Valko-Venäjällä elokuun loppupuolelta asti seuraamassa vaaleihin valmistautumista. Odihrin väliaikaraporttiin (Interim Report 1) voi tutustua järjestön internetsivuilla osoitteessa http://www.osce.org/odihr/elections/Belarus/2012

Ennen vaaleja maahan matkustaa vielä 270 Etyjin lyhytaikaista vaalitarkkailijaa, joista osa on Etyjin jäsenmaiden kansanedustajia.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Aihealueet