Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma Etyj-kokouksessa: Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä

Julkaistu 7.7.2012 0.00
 

Kauma Etyj-kokouksessa: Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä

Suomen Etyj-valtuuskunnan jäsenen, kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mielestä Kansainvälisen jääkiekkoliiton pitäisi perua jääkiekon MM-turnauksen järjestäminen Valko-Venäjällä maan ihmisoikeustilanteen vuoksi.
Kauma puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Monacossa.
 
Yleiskokouksen ihmisoikeus-, demokratia- ja humanitaaristen kysymysten komitean käsittelyssä on päätöslauselmaluonnos, jossa esitetään, että Etyjin parlamentaarikot tuomitsevat Valko-Venäjän huonon ihmisoikeustilanteen. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä on ehdotettu, että Etyjin yleiskokous vetoaisi Kansainväliseen jääkiekkoliittoon Valko-Venäjän vuoden 2014 MM-kisojen perumiseksi.

- Valko-Venäjän vaalit eivät ole olleet vapaat, siellä ei ole lehdistön vapautta eikä riippumatonta tuomioistuinlaitosta. Maassa on käytössä kuolemantuomio. Diplomaattiset tai talouspakotteet eivät ole tehonneet presidentti Lukashenkoon, jonka komennossa maa on viimeisten 18 vuoden aikana luisunut täyteen diktatuuriin, Kauma totesi.

- Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei monien muiden urheiluliittojen tavoin halua yhdistää politiikkaa ja urheilua. Tässä tapauksessa mielestäni kuitenkin pitäisi. Tuen esitystä, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto peruisi suunnitelmansa järjestää MM-kisat Minskissä, ennen kuin Valko-Venäjän poliittiset vangit on vapautettu, Kauma jatkoi.

Ihmisoikeus-, demokratia- ja humanitaaristen kysymysten komiteassa käytiin Valko-Venäjästä vilkasta keskustelua. Useat Etyjin parlamentaarikot kokevat, että MM-kisoja käytetään poliittisena työkaluna presidentti Aleksandr Lukashenkon tukemiseen eikä kisoja siksi pitäisi järjestää. Valko-Venäjää vaaditaan myös muun muassa lopettamaan kansalaisjärjestöjen, ammattiliittojen, itsenäisen median ja ihmisoikeuksien puolustajien ahdistelu sekä kutsumaan Etyjin vaalitarkkailijat seuraamaan syyskuun parlamenttivaaleja. Päätöslauselmaehdotuksesta  äänestetään komiteassa lauantaina.

- Helppoja ratkaisuja Valko-Venäjän suhteen ei ole. Mutta Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on kuitenkin se paikka, jossa näistä asioista pitää puhua ja saada vallanpitäjät ymmärtämään, että muutoksen on tapahduttava, Kauma totesi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Suomesta Etyj-valtuuskuntaan kuuluvat Ilkka Kanerva (puheenjohtaja, kok.), Ismo Soukola (varapuheenjohtaja, ps.), Saara Karhu (sd.), Pia Kauma (kok.), Johannes Koskinen (sd.) ja Markku Rossi (kesk.).

Yleiskokouksen käsittelyssä olevin asiakirjoihin voi tutustua verkkosivuston www.oscepa.org kautta.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Aihealueet