Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma: Venäjä rikkoo jokaista Etyjin periaatetta

Julkaistu 24.2.2023 12.00
Suomalaisia kansanedustajia Etyjin talvi-istunnossa.

Pia Kauma pitämässä puhetta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunnossa perjantaina 24.2. Vieressä ja taustalla Suomen valtuuskunnasta Eeva-Johanna Eloranta, valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila ja Inka Hopsu.

Kauma: Venäjä rikkoo jokaista Etyjin periaatetta

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.) vaatii Venäjän vetäytymistä Ukrainasta ja muistuttaa Helsingin Ety-kokouksen päätösasiakirjasta, jonka jokaista periaatetta Venäjä hyökkäyssodallaan rikkoo.

Kauma puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunnossa samana päivänä 24. helmikuuta, jolloin Venäjä vuosi sitten hyökkäsi Ukrainaan. 

”Helsingin päätösasiakirjassa on kymmenen kohtaa, joita valtiot keskinäisissä suhteissaan sitoutuivat noudattamaan rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Euroopassa. Hyökkäyksellään Ukrainaan Venäjä rikkoo niistä jokaista.”

Murhaajien kanssa ei käydä kauppaa

Kauman mukaan Venäjä arvioi väärin ukrainalaisten maapuolustustahdon mutta myös länsimaailman reaktiot siihen.

”Venäjän entiset kauppakumppanit lisäävät tällä hetkellä omavaraisuuttaan, koska kukaan ei halua käydä kauppaa raakojen murhaajien kanssa. Sota on romahduttanut Ukrainan talouden, mutta sama tulee tapahtumaan Venäjälle.”

Kauma oli huolissaan myös sodan tai epävakauden laajenemisesta Ukrainan länsinaapuriin Moldovaan, missä Venäjä on pyrkinyt lisäämään vaikutusvaltaansa. 

”Kehotan Etyjiä, Euroopan unionia ja kaikkia jäsenvaltioitamme tekemään voitavansa, jotta sota Ukrainassa loppuu eikä leviä uusille alueille. Venäjän on vetäydyttävä Ukrainasta. Jokainen päivä sotaa merkitsee kuolemaa maataan puolustaville sotilaille, viattomille siviileille ja jopa lääkintähenkilöstölle, joiden kimppuun Venäjä tarkoituksellisesti käy.”

Maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunto on koolla Wienissä 23.–24. helmikuuta.

Aihealueet
Kansainväliset asiat