Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Pia Kauma Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi

Julkaistu 6.7.2021 18.10
Pia Kauma, Margareta Cederfelt ja Vilhelm Junnila lippurivistön edessä.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma, puheenjohtaja Margareta Cederfelt ja Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila kokouspaikalla Wienissä hetki valinnan jälkeen.

​Pia Kauma Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on valittu Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi. Kauman kausi kestää kolme vuotta. Valinnan teki Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto, joka kokoontui tänään Itävallan Wienissä ja etäyhteyksin.

Kauma toimi kesäkuun loppuun asti yleiskokouksen kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja ja on tällä hetkellä yleiskokouksen terrorisminvastaisen komitean jäsen. Hän on aiemmin toiminut yleiskokouksen poliittisen komitean raportoijana sekä johtanut Etyjin yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia-Hertsegovinan ja Georgian parlamenttivaaleissa.

Yleiskokouksen puheenjohtajaksi valittiin ruotsalainen Margareta Cederfelt. Varapuheenjohtajia valittiin yhteensä kahdeksan.

Junnila: Suomi sitoutunut Helsingin henkeen

Täysistunto hyväksyi kolme kiireellistä lisäaihetta, joissa käsiteltiin Valko-Venäjän tilannetta, Venäjän toimintaa Ukrainassa ja sen lähialueilla sekä rasismin ja suvaitsemattomuuden lisääntymistä Etyjin alueella. Äänestäminen etäyhteyksin vei kokousaikaa niin paljon, että muita keskusteluja jouduttiin tiivistämään ja yleiskeskustelusta luopumaan kokonaan.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi kokouspaikalta suunniteltua Etyjin 50-vuotishuippukokousta.

”Yleiskokous on menneen voden keskustellut paljon Helsingin hengestä, koska vuonna 2025 tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta Helsingin Etyj-kokouksesta, josta koko järjestö sai alkunsa. Suomen valtuuskunnalta on kyselty mahdollisesta huippukokouksesta vuonna 2025 ja olemme sitoutuneet prosessiin huippukokouksen saamiseksi”, Junnila sanoo.

”Suomi on sitoutunut paitsi ylläpitämään Helsingin henkeä myös kehittämään sitä vastaamaan 2000-luvun haasteisiin. Pitää silti muistaa, että Helsingin henki ei yksin ratkaise eroja ja konflikteja. Organisaation edelleen kehittämiseksi meidän on ehkä harkittava uudelleen päätöksentekoprosessin osia, mukaan lukien konsensusvaatimusta”, hän toteaa.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto pidettiin 6.7. hybridimuodossa siten, että noin neljänkymmenen valtuuskunnan puheenjohtajat olivat kokoontuneet Wieniin muiden kokousedustajien osallistuessa istuntoon etäyhteyksin.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Aihealueet
Kansainväliset asiat