Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma korosti Sarajevossa demokratian ja luotettavien vaalien tärkeyttä

Julkaistu 5.10.2018 14.45

Kauma korosti Sarajevossa demokratian ja luotettavien vaalien tärkeyttä

"Bosnia ja Hertsegovina on kulkenut lyhyessä ajassa, vain kahdessakymmenessä vuodessa, pitkän tien sodan raunioista kohti modernia demokratiaa. Jo vuoden 1996 vaaleja tarkkaillut Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on ollut todistamassa nopeaa kehitystä ja maassa on tehty lukuisia vaalilainsäädännön uudistuksia, jotka ovat vieneet oikeaan suuntaan", totesi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia ja Hertsegovinassa johtava kansanedustaja Pia Kauma (kok.), kun hän omalta osaltaan virallisesti avasi vaaliviikonlopun tarkkailumission perjantaina Sarajevossa.

Samalla Kauma toi esiin kansainvälisten asiantuntijoiden huolen vaalijärjestelmään edelleen jääneistä epäkohdista, jotka liittyvät muun muassa kansalaisten tasavertaisiin mahdollisuuksiin asettua ehdolle valtion korkeimpiin tehtäviin.

"Demokratia on paras turvallisuuden ja vakauden tae. Se vaatii kuitenkin myös riippumatonta oikeuslaitosta ja toimivaa vallan kolmijakoa. Suurin uhka demokratialle on korruptio, joka romuttaa kansalaisten luottamuksen siihen, että vallanpitäjät ajavat kansalaisten etua. Luottamuksen saavuttaa parhaiten avoimuudella, rakentavalla vuoropuhelulla ja ihmisten yhdenvertaisuudella", Kauma sanoi.

Sunnuntain 7.10 vaaleissa Bosnia ja Hertsegovinassa valitaan maan kolmihenkinen presidenttineuvosto, liittovaltion edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmen itsehallintoalueen ja kymmen kantonin lainsäädäntöelimet.

Vaalien jälkeen tarkkailuoperaation johto laatii analyysin vaaleista ja antaa bosniahertsegovinalaisille suosituksensa mahdollisista parantamiskohteista. Maanantaina Kauma ja Odihrin ja Etyjin parlamentaarikkojen vaalitarkkailuyhteistyötä koordinoiva Makis Voridis pitävät Sarajevossa lehdistötilaisuuden, jossa he kertovat havainnoistaan.

Aihealueet
Kansainväliset asiat