Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma Sarajevossa: Nuorten ja naisten into antaa toivoa

Julkaistu 9.10.2018 13.05

Kauma Sarajevossa: Nuorten ja naisten into antaa toivoa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia ja Hertsegovinassa johtanut kansanedustaja Pia Kauma (kok.) toivoo, että kansainvälinen vaalitarkkailuoperaatio auttaa Bosnia ja Hertsegovinaa sen tiellä kohti modernia demokratiaa ja avointa kansalaisyhteiskuntaa.

Vaikka vaalikampanjointi ja –rahoitus jättivät tarkkailijoiden mielestä toivomisen varaa, jäi Kaumalle sunnuntain äänestyspaikalta päällimmäisenä mieleen into, jolla etenkin nuoret ja naiset osallistuivat vaaleihin sekä vaalitoimitsijoina että äänestäjinä.

"Heidän innokkuutensa ja halunsa olla aktiivisesti muovaamassa maansa tulevaisuutta paremmaksi ansaitsee kaiken sen rohkaisun ja kannustuksen, mitä ulkopuolelta voimme antaa. Toivottavasti havaintomme ja suosituksemme auttavat Bosnia ja Hertsegovinaa", Kauma totesi kansainvälisten vaalitarkkailijoiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa Sarajevossa maanantaina.

Etyjin lisäksi vaaleja tarkkailivat muun muassa Euroopan neuvosto, Naton parlamentaarinen yleiskokous, Euroopan parlamentti ja Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto Odihr.

Kansainväliset tarkkailijat moittivat vaalikampanjointia kärjistyneeksi ja yleissävyltään kielteiseksi. Silmiinpistävää oli myös ihmisten epäluottamus järjestelmää kohtaan.

"Tämä sanoma tuli meitä vastaan kaikkialla maassa. Se, että ihmiset voivat luottaa julkishallinnon riippumattomuuteen, on Bosnia ja Hertsegovinan tulevaisuudelle elintärkeää. Koska olen itse poliitikko, tiedän ja voin sanoa, että kansalaisten luottamuksen rakentamisessa poliitikot ovat etulinjassa", Kauma totesi.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden alustavat havainnot Bosnia ja Hertsegovinan vaaleista ovat luettavissa täältä.

Aihealueet
Kansainväliset asiat