Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Koulutus, kauppa ja innovaatiot esillä Kazakstanin puhemiesvierailulla

Julkaistu 20.10.2016 19.45

Koulutus, kauppa ja innovaatiot esillä Kazakstanin puhemiesvierailulla

​Suomen ja Kazakstanin kaupalliset suhteet sekä maiden parlamenttienväliset suhteet nousivat keskusteluihin, kun Kazakstanin parlamentin alahuoneen Mažiliksen puhemies Nurlan Nigmatulin vieraili eduskunnassa torstaina 20. lokakuuta.

"Kazakstan on Suomen tärkein kauppakumppani Keski-Aasiassa. Kazakstan on entistä kiinnostavampi kohde suomalaisille investoijille ja korkean teknologian tuottajille. On ilahduttavaa, että tällä alalla on syntymässä uusia yhteistyösuhteita", eduskunnan puhemies Maria Lohela totesi.

Suomi osallistuu Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa ensi kesänä järjestettävään maailmannäyttelyyn, jonka teemana on tulevaisuuden energia. Puhemies Nigmatulin kertoi, että energiansäästö ja puhtaaseen energiaan liittyvät innovaatiot ovat vahvasti esillä näyttelyssä. Suomesta näyttelyyn osallistuu energia-, rakennus-, maatalous- ja koulutusalojen yrityksiä ja oppilaitoksia. Puhemiehet totesivatkin keskustelussaan, että Astana EXPO 2017 on nostamassa Suomen ja Kazakstanin suhteita uudelle tasolle.

Puhemies Nigmatulin totesi lisäksi Suomen olevan innovaatiokehityksen lippulaiva maailmalla.

Puhemiesten tapaamisessa keskusteltiin myös kansainvälisen politiikan ajankohtaisista kysymyksistä.  Kazakstan valittiin ensimmäisenä Keski-Aasian maana YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosina 2017–2018. Suomi äänesti Kazakstanin jäsenyyden puolesta.

Myös parlamenttien välinen yhteistyö on ollut säännöllisen aktiivista. Puhemies Lohela kertoi, että hän on omassa työssään halunnut tukea erityisesti nuoria kansanedustajia kansainvälisten yhteyksien luomisessa.

Kazakstanin 107-jäsenisessä parlamentissa toimii Suomi-ystävyysryhmä, jossa on peräti 28 kansanedustajaa, minkä Kazakstanin puhemies totesi kertovan suuresta kiinnostuksesta Suomea kohtaan.

Puhemiesten tapaamiseen osallistui Lohelan ja Nigmatulinin lisäksi seitsemän kazakstanilaista ja kahdeksan suomalaista kansanedustajaa. Nigmatulin tapasi eduskunnassa torstaina myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) ja Etyjin Suomen-valtuuskunnan puheenjohtajan Aila Paloniemen (kesk.).

Nigmatulinin Suomen-vierailun muuhun ohjelmaan kuuluu muun muassa tapaamiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ulkoasiainministeri Timo Soinin (ps.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa. Nigmatulin osallistuu myös muun muassa Finpron järjestämään Kazakhstan – Silk Road, Kazakhstan Business Event –tapahtumaan, vierailee Espoon Innovaatiopuutarhassa ja pitää luennon Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tilaisuudessa.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet