Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kiljunen peräänkuuluttaa riippumatonta selvitystä Kazakstanin tilanteesta

Julkaistu 14.1.2022 16.35

​Kuva: Euroopan neuvosto​

Kiljunen peräänkuuluttaa riippumatonta selvitystä Kazakstanin tilanteesta

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) peräänkuuluttaa riippumatonta selvitystä kansainvälisen Kazakstan-komission perustamisesta. 

”Keski-Aasian alueeseen perehtyneenä, kansainvälisissä parlamentaarisissa toimielimissä vaikuttavana kansanedustajana olen kuluneiden päivien aikana seurannut erittäin huolestuneena tilannetta Kazakstanissa, maassa, joka on minulle läheinen, maassa, jota on pitkään pidetty yhtenä alueen vakaimmista ja vauraimmista. Pahoittelen ihmishenkien traagista menetystä. On ensisijaisen tärkeää palauttaa yhteiskuntarauha ja luottamus sekä pidättäytyä väkivaltaisuuksista ja provokaatioista”, Kiljunen sanoo. 

Kiljusen mukaan Kazakstanin itsemääräämisoikeutta ja riippumattomuutta tulee kunnioittaa yhdessä mielipiteen-, sanan- ja tiedotusvälineiden vapauden kanssa sekä varmistaa, että oikeus oikeudenmukaisiin prosesseihin taataan. 

”Katson, että maan tilanteen normalisoitumista, yhteiskunnan eheyttämistä ja epävakauden torjumista edesauttaisi riippumattoman kansainvälisen selvityksen laatiminen väkivaltaisiksi kääntyneiden protestien syistä ja seurauksista. Tämänkaltainen raportti olisi omiaan eheyttämään maan yhteiskuntaa, luomaan edellytyksiä sisäiselle sovittelulle ja viitoittamaan tietä eteenpäin”, Kiljunen toteaa. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat