Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kiljunen: Kosovo kuuluu Euroopan neuvostoon

Julkaistu 25.1.2023 11.35
Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istuntosali oven läpi kuvattuna.

​Kuva: Albin Hefti / Euroopan neuvosto 

Kiljunen: Kosovo kuuluu Euroopan neuvostoon

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) tukee Kosovon pyrkimyksiä päästä Euroopan neuvostoon.

”Tulen Suomesta, joten pienten kansojen itsemääräämisoikeus on minulle tärkeä asia. Mutta ennen kaikkea kyse on kosovolaisten ihmisten oikeudesta päästä Euroopan neuvostoon ja etenkin sen ihmisoikeustuomioistuimen suojan piiriin”, Kiljunen totesi tiistai-iltana Ranskan Strasbourgissa pidetyssä yleiskokouksen istunnossa.

Kiljunen huomautti, että samaa perustelua on käytetty myös muiden maiden kohdalla, kun yleiskokous on keskustellut, mikä maa kuuluu Euroopan neuvostoon ja mikä ei.

”Kyse on siitä, annetaanko kosovolaisille mahdollisuus vedota Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimeen eli katsotaanko, että heille kuuluvat järjestömme arvojen mukaiset oikeudet ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioon”, hän tiivisti.

Poliitikot kuuluvat istuntosaleihin, eivät vankiloihin

Keskustelun aiheena oli Euroopan neuvoston huippukokous 16.–17. toukokuuta. Parlamentaarikot keskustelivat siitä, mitkä ovat yleiskokoukset tärkeimmät toiveet ja terveiset Islannin Reykjavikiin kokoontuville valtionpäämiehille ja pääministereille. 

Kosovon jäsenyyden lisäksi Kiljunen haluaa nostaa huippukokouksen asialistalle poliittiset vangit.

”Valko-Venäjällä ja Venäjällä heidän tilanteensa on erittäin huono. Poliittisia vankeja on myös muissa maissa, ei onneksi monissa, mutta heidän määränsä on kasvussa. Poliitikot kuuluvat istuntosaleihin, eivät vankiloihin”, hän päätti.

Kiljunen poliittisen komitean varapuheenjohtajaksi

​Kimmo Kiljunen valittiin Ranskan Strasbourgissa meneillään olevalla yleiskokouksen istuntoviikolla yleiskokouksen poliittisen komitean ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. 

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Yleiskokoukseen kuuluu varajäsenet mukaan lukien yli 700 kansanedustajaa Euroopan neuvoston 46 jäsenmaasta. Yleiskokous on 23.–27.1.2023.

Raportti ”The Reykjavik Summit of the Council of Europe: United around values in the face of extraordinary challenges”​

Aihealueet
Kansainväliset asiat