Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Talousvaliokunta tukee hallituksen esitystä ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaiseksi rajoittamiseksi

Julkaistu 25.3.2020 21.10

​Talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.) tiedotustilaisuudessa mietinnön valmistumisen jälkeen.

Talousvaliokunta tukee hallituksen esitystä ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaiseksi rajoittamiseksi

Eduskunnan talousvaliokunta tukee hallituksen esityksen (HE 25/2020 vp) hyväksymistä. Hallitus ehdottaa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaista muuttamista siten, että ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta. Hallituksen esitys on osa toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta koronavirustilanteessa.

Katso valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiaisen (kok.) ja varapuheenjohtaja Arto Pirttilahden (kesk.) tiedotustilaisuus tästä.

Tuotteiden ulosmyynti asiakkaille ravitsemisliikkeiden tiloista olisi kuitenkin sallittua. Suoraan asiakkaille tapahtuvan myynnin ohella säännös mahdollistaisi ruokalähettipalvelujen toiminnan mukaan luettuna ravitsemisliikkeen omat ruoan toimituspalvelut.

Sulkemisen ulkopuolelle rajattaisiin lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitetut henkilöstöravintolat. Mainittu säännös kattaa yhteisön, säätiön tai laitoksen omalle henkilökunnalle tai muuten rajoitetulle henkilöpiirille tarkoitetun ruoan tai juoman tarjoamisen.

Käytännössä säännös tarkoittaisi, että esimeriksi vanhainkodit, sairaalat mukaan lukien esimerkiksi mielisairaalat ja vammaisten hoitoon tarkoitetut yksiköt, varuskunnat, vankilat, päiväkodit ja koulut sekä teollisuuslaitosten henkilöravintolat voisivat jatkossakin olla avoinna.

Lakimuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Talousvaliokunnan mietinnön voi lukea eduskunnan verkkosivuilla.

Talousvaliokunta sai asiasta lausunnon perustuslakivaliokunnalta. Lausunnon voit lukea täältä.

Aihealueet
Talousarvio; Valiokunnat