Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan turvallisuusseminaarissa pohdittiin tulevaisuuden sosiaaliturvaa

Julkaistu 23.11.2018 15.50
Muokattu 27.11.2018 15.35

Eduskunnan turvallisuusseminaarissa pohdittiin tulevaisuuden sosiaaliturvaa

Eduskunta turvallisuuden tekijänä –keskustelut jatkuivat perjantaina 23 marraskuuta. Sarjan seitsemännessä tilaisuudessa keskusteltiin sosiaaliturvasta, erityisesti sen uudistamisen tarpeista ja mahdollisuuksista.

Alustajina toimivat johtaja Essi Rentola sosiaali-ja terveysministeriöstä sekä yksikön päällikkö Pasi Moisio Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta. Kommenttipuheenvuoron käytti sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Seminaarin avasi eduskunnan puhemies Paula Risikko. Avauspuheenvuorossaan Risikko totesi, että näyttää siltä, että sosiaaliturvan uudistuksesta tulee yksi tulevien eduskuntavaalien pääteemoista. Hyvä niin, sillä siitä kannattaa keskustella, Risikko sanoi.

Johtaja Essi Rentola esitteli Suomen sosiaaliturvaa kansainvälisestä näkökulmasta.  Rentola totesi, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmän vahvuus on kattava perusturvajärjestelmä, joka tarjoaa turvaverkon myös työn murroksessa.  Haasteena hän piti henkilökohtaisen palvelun puute rahaetuuksien saajille. Rentolan mukaan etuuksien ja palveluiden parempi yhteensovittaminen tukisi Suomen sosiaaliturvan rahoituksen kestävyyttä yhä kansainvälistyvässä maailmassa.

Yksikön päällikkö Pasi Moisio totesi, että Suomen sosiaaliturva ja toimeentulotuki ovat kansainvälisesti tarkasteltuna ainutlaatuisia ja lähempänä perustuloa kuin ehkä missään muualla. Moision mukaan myös Suomen sosiaaliturvan digitalisaatio ilman kasvokkaista kohtaamista on viety ehkä pisimmälle maailmassa.

Puhemies Risikko totesi vielä yhteenvetona, että yksinkertaistaminen ei saa olla päätavoite, kun sosiaaliturvaa uudistetaan. Kiinnostus ihmisestä ja palvelut tulisi olla keskiössä, Risikko muistutti.

Eduskunta turvallisuuden tekijänä –sarjan kahdeksas ja viimeinen keskustelu käydään perjantaina 28.  marraskuuta klo 8.30 - 10.00. Keskustelun aiheena on Työ muuttuu, katoaako turvallisuus?

Tallenne tilaisuudesta

Aihealueet
Puhemiehet