Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Lakivaliokunta: Erityissääntely selkeyttäisi yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeustilaa

Julkaistu 18.11.2021 12.40

Lakivaliokunta: Erityissääntely selkeyttäisi yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeustilaa

Lakivaliokunta on 18. marraskuuta lähettänyt oikeusministeriölle kirjeen, jossa se kiinnittää huomiota yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeustilaan. Asian käsittely taustalla on lakivaliokunnan käsiteltävinä olevat eduskunta-aloitteet (LA 38/2019 ja TPA 9/2020​). 

Valiokunnan mukaan nykyistä oikeustilaa, jossa yksityinen pysäköinninvalvonta perustuu ja on jo pitkään perustunut pelkästään oikeuskäytännössä omaksuttuihin linjauksiin, ei voida pitää selkeänä. Valiokunta katsoo, että yksityisen pysäköinninvalvonnan erityissääntely selkeyttäisi oikeustilaa ja käytäntöä, mikä olisi myönteistä pysäköijien, kiinteistön omistajien ja pysäköinninvalvontaa harjoittavien yritysten kannalta. Muutoinkin yksityisellä alueella tapahtuvan pysäköinnin ja pysäköinninvalvonnan oikeustilaan liittyy lakivaliokunnan mukaan kokonaisvaltaisen tarkastelun tarpeita. 

Lakivaliokunta pitää tärkeänä, että oikeusministeriö yhdessä asianomaisten muiden ministeriöiden kanssa kokonaisvaltaisesti selvittää ja arvioi yksityisellä alueella tapahtuvan pysäköinnin ja pysäköinninvalvonnan oikeustilaa ja sääntelytarpeita sekä ryhtyy selvityksen perusteella tarvittaviin toimenpiteisiin.

Aihealueet
Lakivaliokunta; Valiokunnat