Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta kävi lähetekeskustelun neljännestä lisätalousarviosta

Julkaistu 10.6.2020 9.40
Muokattu 11.6.2020 13.40

Eduskunta kävi lähetekeskustelun neljännestä lisätalousarviosta

​​Eduskunta pui keskiviikkona 10. kesäkuuta lähetekeskustelussa hallituksen esitystä vuoden 2020 neljänneksi lisätalousarvioksi (HE 88/2020 vp). 

Esittelypuheenvuorossaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) luonnehti neljättä lisätalousarviota "poikkeuksellisen suureksi". 

"Se annetaan tilanteessa, jossa valmiuslaki on edelleen voimassa mutta koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjä rajoituksia on aloitettu asteittain ja hallitusti purkamaan. Ennen itse lisätalousarvion esittelyä totean, että myöhemmin tänään esittelen erittäin karun hallituksen esityksen, joka koskee sitä, että meidän lainanottovaltuuskattoa, joka on nimellisarvoltaan 125 miljardia euroa, esitetään nostettavaksi 150 miljardiin euroon. Toimiminen lähellä lainanottovaltuuden ylärajaa vaikeuttaa valtion velanhallintaa ja vähentää mahdollisuutta tarkoituksenmukaisen kassapuskurin ylläpitämiseen yllättävien menojen varalta. On hyvä, että me näemme myös koronakriisin loppuvaiheen velan valtavan kasvun, ja se konkretisoituu tänään myöhemmin tehtävässä esityksessä", ministeri Vanhanen sanoi.  

Opposition ryhmäpuheenvuoroissa moitittiin, että hallitus tulee jättämään seuraavalle hallitukselle velat eikä vaikuttavia työllisyystoimia tai kulukuria näy tai kuulu. Oppositiosta pidettiin virheenä, että "talouden kestävyyden tavoittelusta on luovuttu" ja että "hallitus hyväksyy ajelehtimisen kohti menoleikkauksia ja hyvinvointiyhteiskunnan pysyvää supistamista". 

Lähetekeskustelusta asia lähetettiin valtiovarainvaliokuntaan. 


Aihealueet