Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Nuorten parlamentin täysistunto pidetään Eduskuntatalossa 12.4.2024

Julkaistu 9.3.2023 9.00
Nuorten parlamentin täysistuntopäivään osallistuvat nuoret istuvat eduskunnan istuntosalissa.

Nuorten parlamentin täysistunto pidetään Eduskuntatalossa 12.4.2024

​Perinteisesti joka toinen vuosi järjestettävä Nuorten parlamentin täysistunto pidetään Eduskuntatalossa perjantaina 12.4.2024. Edellinen Nuorten parlamentin täysistunto järjestettiin etätoteutuksena keväällä 2022.

Kaikki Suomen yläkoulut saavat kutsun täysistuntoon. Mukaan mahtuu 150 koulua. Istuntopäivän aikana nuoret tutustuvat eduskuntatyöhön. Istuntopäivä huipentuu suulliseen kyselytuntiin, jossa nuoret esittävät kouluissa ja parlamenttikerhoissa valmisteltuja kysymyksiä valtioneuvoston jäsenille. Tämän jälkeen seuraa puhemiehen vastaanotto, jolloin nuorilla on myös mahdollisuus tavata ministereitä ja kansanedustajia.

Nuorten parlamentti -toiminnan tavoitteena on tukea nuorten osallistumista ja osallisuutta, edistää nuorten kiinnostusta yhteiskunnalliseen toimintaan, erityisesti eduskuntaan. Tavoitteena on myös kehittää toimintoja nuorten kuulemis- ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Nuorten parlamentti -toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan eduskunnan ja Kehittämiskeskus Opinkirjon yhteistyönä. Toimintaa järjestetään koulun parlamenttikerhotoimintana, osana oppilaskuntatoimintaa tai osana valinnaisia opintoja. Koulun kerhotoiminnan tueksi järjestetään kerholaistilaisuuksia eri aiheista ja kerhot ovat tehneet muun muassa yhteistyötä nuorisovaltuustojen kanssa omaan lähiyhteisöön vaikutettaessa. Tärkeä osa toimintaa ovat yhteydenotot oman alueen kansanedustajiin tai kunnanvaltuutettuihin.

Lisätietoa löytyy Nuorten parlamentin sivuilta.​
Aihealueet
Nuorten eduskunta