Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pohjoismaiden neuvostossa esillä koronavirustilanne pohjoismaisen yhteistyön kannalta, kieliyhteisön kehittäminen ja pohjoismainen lentovero

Julkaistu 27.4.2020 10.45
Muokattu 27.4.2020 12.57

Pohjoismaiden neuvostossa esillä koronavirustilanne pohjoismaisen yhteistyön kannalta, kieliyhteisön kehittäminen ja pohjoismainen lentovero

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto kokoontuu etäkokoukseen verkkoyhteyden avulla maanantaina 27. huhtikuuta. Kokouksessa käydään keskustelua vallitsevasta koronavirustilanteesta Pohjoismaiden ja pohjoismaisen yhteistyön kannalta. Pohjoismaiden neuvosto lähetti kirjeen pohjoismaisille hallituksille koronaepidemiasta ja kokonaisturvallisuudesta. Puheenjohtajisto korostaa, että pohjoismainen yhteistyö jatkuu koronakriisistä huolimatta. Puheenjohtajisto pitää myös tärkeänä, että Pohjoismaiden neuvoston yhteiskuntaturvallisuusstrategian sisältämät ehdotukset toteutettaisiin nopealla aikataululla. PN on hyväksynyt yhteiskuntaturvallisuusstrategian neuvoston istunnossa Tukholmassa syksyllä 2019. 

Kokouksessa on esillä myös mielipidetutkimus, jossa kartoitetaan mielikuvaa Pohjolasta, pohjoismaisesta yhteistyöstä ja pohjoismaisista perusarvoista. Puheenjohtajiston on määrä päättää mielipidetutkimuksen rahoituksesta.
Puheenjohtajiston kokoukseen osallistuvat Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja kansanedustaja Wille Rydman (kok.). 

Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri–valiokunta kokoontuu etäkokoukseen verkkoyhteyden avulla maanantaina 27. huhtikuuta. Kokoukseen osallistuu Pohjoismaiden ministerineuvoston vanhempi erityisasiantuntija Bodil Aurstad, jonka kanssa valiokunta keskustelee kieliyhteistyön kehittämisestä ja pohjoismaisesta kielipoliittisesta julistuksesta. Taustalla on koulutuksen ja tutkimuksen virkamieskomitean päätös kielialueen yhteistyön uudelleenorganisoimisesta. Ministerineuvosto antaa neuvostolle joka toinen vuosi selonteon kielipoliittisen julistuksen seurannasta.
Osaaminen ja kulttuuri-valiokunnan kokouksessa on esillä myös mietintö yhteispohjoismaisesta osteopaattien auktorisointijärjestelmästä. Pohjoismaiden neuvosto on suosittanut, että osteopaatin ammatti olisi säännelty ammatti Norjassa ja Ruotsissa kuten se on jo Suomessa, Tanskassa ja Islannissa.
Eduskunnasta valiokunnan kokoukseen osallistuvat etäyhteyden avulla kansanedustajat Mikko Kinnunen (kesk.), Jouni Ovaska (kesk.), Riikka Purra (ps.) ja Heidi Viljanen (sd.).

Pohjoismaiden neuvoston Kasvu ja kehitys Pohjolassa–valiokunta kokoontuu etäkokoukseen keskiviikkona 29. huhtikuuta. Kokouksessa keskustellaan jäsenehdotuksesta lentopäästöjen vähentämiseksi pohjoismaisen lentoveron avulla. Jäsenehdotuksen yhtenä tavoitteena on laatia pohjoismainen strategia lentopäästöjen vähentämiseksi Pohjolassa. Kokouksessa on esillä myös pohjoismaiset yöjunayhteydet niin Pohjoismaissa kuin myös Pohjoismaiden ja muiden Euroopan maiden välillä.
Eduskunnasta kokoukseen osallistuvat etäyhteyden avulla Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) ja kansanedustajat Eveliina Heinäluoma (sd.) sekä Joakim Strand (r.).


Aihealueet
Kansainväliset asiat