Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksin

Julkaistu 28.10.2020 9.00
Muokattu 28.10.2020 10.39

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksin

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaettiin tiistai-iltana 27. lokakuuta etäyhteyksin Islannista käsin. Lähetys toteutettiin yhteistyössä Islannin yleisradioyhtiö RÚV:n kanssa. Vuosittain jaettavat viisi palkintoa ovat kirjallisuuspalkinto, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, elokuvapalkinto, musiikkipalkinto ja ympäristöpalkinto. 

Vuoden 2020 kirjallisuuspalkinto tuli Suomeen kirjailija Monika Fagerholmille romaanista Vem dödade bambi? (Kuka tappoi bambin?).

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto annettiin kuvakirjalle Vi är lajon! (suomentamaton), jonka on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Jens Mattsonille ja kuvittanut suomalainen kuvittaja ​Jenny Lucander. 

Musiikkipalkinto meni niin ikään Suomeen. Sampo Haapamäki palkittiin teoksesta konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille.

Elokuvapalkinto meni norjalaiselle elokuvalle Beware of children (Barn), jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Dag Johan Haugerud ja tuottanut Yngve Sæther. 

Ympäristöpalkinto myönnettiin färsaarelaiselle Jens-Kjeld Jensenille.

Palkintojen tarkoituksena on tehdä maiden tiivistä kulttuuriyhteistyötä tunnetuksi ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaiden kirjallisuuteen, kieliin, musiikkiin ja elokuviin. Ympäristöpalkinto on tunnustus merkittävästä panostuksesta Pohjoismaiden kestävään kehitykseen. Palkinnot ovat kukin suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua, noin 47 000 euroa. Pohjoismaiden neuvoston palkinnot ovat Pohjolan arvostetuimpia.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston palkinnoista


K​uva: norden.org


Aihealueet
Kansainväliset asiat