Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tanskan Bertel Haarder valittiin Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi

Julkaistu 29.10.2020 11.40
Muokattu 29.10.2020 11.55

Tanskan Bertel Haarder valittiin Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi

​Pohjoismaiden neuvoston istuntoviikon päättävässä kokouksessa torstaina 29. lokakuuta Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi vuodelle 2021 valittiin Bertel Haarder ja varapresidentiksi Anette Lind. Tanska toimii ensi vuonna Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaana, minkä vuoksi presidentti ja varapresidentti valittiin Tanskan valtuuskunnasta. Aiemmin tällä viikolla Pohjoismaiden neuvoston Tanskan valtuuskunta esitteli prioriteetit ensi vuoden pohjoismaiselle parlamentaariselle yhteistyölle. Tanskan puheenjohtajuusohjelma vie katseen pandemian jälkimaininkeihin. Painopisteet ensi vuoden ohjelmassa kohdistuvat Pohjoismaiden puolustus- ja valmiusyhteistyöhon, pohjoismaisiin ilmastotoimiin, panostukseen nuorten kulttuuri- ja kieliasioihin sekä matkailuyhteistyöhon.

Puheenjohtajisto käsitteli torstaina myös Pohjoismaiden ministerineuvoston ehdotusta suuntaviivoiksi Pohjolan länsinaapureiden kanssa tehtävään yhteistyöhön vuosiksi 2021-2023. Pohjoismailla on samanlaisia haasteita ja mahdollisuuksia kuin Kanadalla, USA:lla, Iso-Britannialla ja Irlannilla. Mailla on suuria maantieteellisiä alueita, pitkiä välimatkoja, kylmä arktinen ilmasto sekä riippuvuus merestä. Pohjoismaiden ministerineuvoston yhteistyöohjelman prioriteetit ovat ympäristö ja kestävä kehitys, tutkimus ja koulutus, kulttuuri, sosiaali- ja terveysteemat sekä mereen liittyvät kysymykset. Ministerineuvoston ohjelma on vuodesta 2009 pyrkinyt tiivistämään yhteistyötä Pohjolan länsinaapureiden kanssa. Eduskunnasta puheenjohtajiston etäkokoukseen osallistuivat kansanedustajat Erkki Tuomioja (Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Wille Rydman (kok.).

Pohjoismaisten parlamenttien puhemiesten perinteinen syystapaaminen PN-viikon yhteydessä toteutettiin tänä vuonna myös etäyhteyksin. Puhemies Anu Vehviläinen keskusteli tiistaina 27.10. kollegoidensa kanssa muun muassa parlamenttien koronatoimista ja työilmapiiristä, kyberturvallisuudesta sekä parlamentteihin ja demokratioihin kohdistuvista uhista.


Kuva: norden.org​Aihealueet
Kansainväliset asiat