Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pääministeri ja valtiovarainministeri suuressa valiokunnassa EMU:n kehittämisestä

Julkaistu 12.12.2012 0.00
 

Pääministeri ja valtiovarainministeri suuressa valiokunnassa EMU:n kehittämisestä

Eduskunnan suuri valiokunta kuuli kokouksessaan keskiviikkona 12. joulukuuta pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) selvityksen tulevasta päämiesten Eurooppa-neuvostosta. Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kertoi Ecofin-neuvoston ja euroryhmän valmisteluista.
Neuvostoissa pääaiheena on talous- ja rahaliitto EMU:n kehittäminen.
 
Pääministeri Kataisen mukaan neuvosto keskustelee EMU:n kehittämiseen liittyvistä lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin toimista. Katainen kertoi valiokunnalle, että kokouksen tärkeimmät esillä olevat teemat liittyvät lyhyen aikavälin toimiin, etenkin yhteisen pankkivalvonnan perustamiseen. Kataisen mukaan päätöksenteko pidemmän aikavälin asioista ei ole ajankohtaista, koska niistä ei ole tarpeeksi tietoa. Niin pääministerin kuin valiokunnan jäsenten puheenvuoroissa korostettiin demokraattisen hyväksyttävyyden tärkeyttä kehittämistyössä sekä sitä, että päätäntävallan ja vastuun tulee kulkea käsi kädessä.

Suuri valiokunta käsittelee Eurooppa-neuvostossa esillä olevia asioita myös huomenna torstaina 13. joulukuuta, jolloin se hyväksyy EMU:n kehittämistä koskevan lausunnon klo 11.15 alkavassa valiokunnan kokouksessa.

Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston ainoana asiakohtana on EMU:n kehittämiseen lyhyen aikavälin toimiin kuuluva pankkivalvontamekanismi, josta ei päästy ratkaisuun edellisessä neuvostossa.  Ministeri Urpilaisen mukaan viimeisin kompromissiehdotus täyttää varsin hyvin Suomen ajamat neuvottelutavoitteet.  Suomi painottaa rahapolitiikan ja valvontatoiminnan erottamista sekä euroon kuulumattomien jäsenvaltioiden yhdenvertaista osallistumista valvontaa koskevaan päätöksentekoon. Suomi on myös vaatinut, että EKP:lla tulee olla heti asetuksen voimaantulosta alkaen velvollisuus valvoa pankkeja, jotka hakevat suoraa pääomatukea Euroopan vakausmekanismi EVM:ltä. Suuri valiokunta hyväksyi valtioneuvoston neuvottelukantoihin esittämät tarkistukset hallituspuolueiden äänin 16–9.

Ministeri Urpilaisen mukaan torstaina kokoontuvassa euroryhmässä keskustellaan Kreikan sopeutusohjelman jatkosta ja toisen lainaerän maksamisesta sekä Kyproksen tilanteesta.

Suuri valiokunta myös perusti talous- ja rahaliiton kehittämistä koskevan päätöksenteon valmistelua varten EMU-jaoston, johon kuuluvat valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) lisäksi edustajat Kimmo Sasi (kok.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Johannes Koskinen (sd.), Pietari Jääskeläinen (ps.), Vesa-Matti Saarakkala (ps.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Tuomo Puumala (kesk.), Silvia Modig (vas.), Astrid Thors (r.), Satu Haapanen (vihr.) ja Peter Östman (kd.). Jaosto on avoin kaikille suuren valiokunnan jäsenille sekä varajäsenille.

Aihealueet