Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pekkarinen kehui suomalaista koulujärjestelmää Kazakstanissa

Julkaistu 28.11.2016 13.30
Muokattu 28.11.2016 14.02

Pekkarinen kehui suomalaista koulujärjestelmää Kazakstanissa

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen korosti koulutuksen tasa-arvon, yhteiskunnan avoimuuden ja demokratian merkitystä Suomen menestykselle puhuessaan Kazakstanin itsenäisyyden 25-vuotisjuhlakonferenssissa Astanassa maanantaina.

"Lasten ja nuorten koulunkäynti ei Suomessa ole kiinni vanhempien varallisuudesta, mikä on yksi tekijä suomalaisten koululaisten hyvään menestykseen kansainvälisissä vertailuissa. Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa, että lahjakkuudet pääsevät esiin. Huippukoulutus tuottaa innovaatioita ja hyviä työntekijöitä", Pekkarinen totesi.

Koulutuksen lisäksi Pekkarinen listasi Suomen menestystekijöiksi korruption vähäisyyden, yhteiskunnan avoimuuden, demokratian sekä yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

"Suomi käyttää tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on toiseksi eniten koko maailmassa. Panostuksemme puhtaan energian kehittämiseen ja energiatehokkuuteen eivät kuitenkaan hyödytä pelkästään meitä, vaan toivottavasti koko maailmaa", Pekkarinen mainitsi.

Suomi osallistuu ensi kesänä Astanassa järjestettävän EXPO 2017 –maailmannäyttelyn, jonka teemana on tulevaisuuden energia. Näyttelyn toivotaan poikivan suomalaiselle cleantech-osaamiselle uusia vientimahdollisuuksia paitsi Kazakstaniin myös muualle Keski-Aasiaan.

Pekkarinen kehui Suomen ja Kazakstanin kahdenvälisiä suhteita erinomaisiksi. Suomi muun muassa tuki maailmannäyttelyn myöntämistä Kazakstaniin, samoin kuin Kazakstanin ensi vuonna alkaa jäsenyyttä YK:n turvallisuusneuvostossa. Pekkarinen mainitsi myös Helsingin ja Astanan välille ensi kesänä avattavan suoran lentoyhteyden, joka lyhentää matka-ajan nykyisestä 15–18 tunnista neljään tuntiin. Reitin toivotaan houkuttelevan eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia Astana EXPO:n kävijöitä.

Pekkarinen oli "25 years of Independence of the Republic of Kazakhstan: Outcomes. Accomplishments. Vision for the Future" -konferenssin ensimmäinen puhuja.

Juhlakonferenssin puheenvuoron lisäksi Pekkarinen tapasi vierailullaan Kazakstanin parlamentin molempien kamareiden puhemiehet sekä Kazakstanin opetusministerin ja Astana EXPO:n edustajan.

Kuva: Mika Laaksonen

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet