Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pohjoismaat ja Baltian maat vaativat Euroopan neuvostossa Valko-Venäjältä uusia vaaleja

Julkaistu 4.9.2020 13.05
Muokattu 4.9.2020 13.09

​Kuva: Euroopan neuvosto / Ellen Wuibaux.

Pohjoismaat ja Baltian maat vaativat Euroopan neuvostossa Valko-Venäjältä uusia vaaleja

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Pohjoismaiden ja Baltian maiden valtuuskunnat vaativat yhteisrintamassa Valko-Venäjän viranomaisia lopettamaan väkivallan, järjestämään uudet vaalit ja aloittamaan rauhanomaisen vuoropuhelun opposition kanssa. Kahdeksan maan valtuuskunnat ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jossa vedotaan Euroopan neuvostoon ja sen jäsenmaiden hallituksiin, jotta ne antaisivat kaiken mahdollisen tukensa Valko-Venäjän demokratiakehitykselle. 

Valtuuskunnat tuomitsevat jyrkästi Valko-Venäjän poliisin erikoisjoukkojen raakalaismaisen väkivallan mielenosoittajia kohtaan tähdentäen, että vapaat vaalit ja oikeus ilmaista mielipiteensä ovat demokratian ja ihmisoikeuksien kulmakiviä.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden edustajat Euroopan neuvostossa pahoittelevat ja harmittelevat sitä, ettei Valko-Venäjää ole maan ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltiopuutteiden vuoksi voitu hyväksyä järjestön jäseneksi.

Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle osoitetussa 18-kohtaisessa julkilausumassa vaaditaan myös muun muassa puolueetonta tutkintaa Valko-Venäjän poliisiväkivallasta sekä poliittisten vankien välitöntä vapauttamista.

Pohjoismaat ja baltit ovat aiemmin tänä syksynä esittäneet Suomen valtuuskunnan aloitteesta, että Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kävisi seuraavassa istunnossaan ajankohtaiskeskustelun Valko-Venäjän tilanteesta.​

Aihealueet
Kansainväliset asiat