Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Merten monimuotoisuuden ylläpitäminen esillä Pohjoismaiden neuvostossa

Julkaistu 14.9.2020 11.25
Muokattu 14.9.2020 15.56

Merten monimuotoisuuden ylläpitäminen esillä Pohjoismaiden neuvostossa

​Pohjoismaiden neuvoston valiokunnat ja puheenjohtajisto kokoontuvat syyskauden ensimmäisiin kokouksiin viikolla 38 etäyhteyksin. Norjan pääministeri Erna Solberg on Pohjoismaiden neuvoston vieraana maanantaina 14. syyskuuta. Tapaamisessa tarkastellaan Pohjoismaisia toimia kestävän meriympäristön saavuttamiseksi ja merten monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Meri ja sen monimuotoisuus ovat vuoden 2020 puheenjohtajamaa Islannin yksi keskeisistä teemoista.

Maanantain kokouksen lisäksi merten tila on esillä myös valiokunnissa. Kestävä Pohjola- ja Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnat järjestävät tiistaina 15. syyskuuta miniseminaarin mikromuovin vaikutuksista mereen ja laajemmin ympäristöön. Seminaarissa perehdytään muun muassa mikromuovin osuuteen meren ravintoketjuissa. Mikromuovi ekosysteemissä on ollut keskeinen teema Kestävä Pohjola -valiokunnan työssä jo useamman vuoden ajan. Valiokunnan käsittelyssä on tällä viikolla myös jäsenehdotus mikromuovin kulkeutumisesta ihmiskehoon ja sen vaikutuksista terveydelle. Seminaariin osallistuu edustajajäsenten lisäksi asiantuntijoita muun muassa Merentutkimuslaitoksesta Bergenistä ja Tanskan Teknillisestä korkeakoulusta.

Pohjoismaiden elinkeinoalan kysymyksiä käsittelevä Kasvu ja kehitys -valiokunta käsittelee tiistaina 15. syyskuuta matkustaja- ja tavaraliikenteen mahdollisuuksia siirtyä maanteiltä ja mereltä raiteille. Pohjoismaista Manner-Eurooppaan matkaavat yöjunat olisivat valiokunnan pohdintojen mukaan yksi tulevaisuuden keino ilmastonmuutoksen negatiivisten vaikutusten hillitsemiseksi. Pohjoismaista lisäarvoa saattaisivat tuoda myös vaunukaluston yhteishankinnat, junien käyttöasteen parantaminen sekä digitaalisten lippujärjestelmien integroiminen.​

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan etäkokouksessa 15. syyskuuta puhuttavat budjettiasiat ja erityisesti leikkaukset kulttuurialan budjettiin. Valiokunnan on tarkoitus päättää tiistaina pitkän aikavälin priorisoinneista Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2022 budjettiin. Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta keskustelee myös valeuutisista ja media- ja informaatiolukutaidon kohentamisesta Pohjoismaissa. Valiokunnassa on esillä harhaanjohtavan ja valheellisen tiedon levittämisen yleistyminen varsinkin sosiaalisen median avulla. Kokouksessa keskustellaan disinformaation torjuntakeinoista, kuten lähdekriittisyyden kehittämisestä. Valiokunta pohtii julkisen vallan mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseen ja etsii konkreettisia ehdotuksia siitä, miten pohjoismaiset laitokset voivat edistää näitä tavoitteita.

Kokousviikon päättää perjantaina 18. syyskuuta Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto, joka keskustelee muun muassa EU:n arktisesta politiikasta. EU julkaisi edellisen arktisen politiikan vuonna 2016. Arktista politiikkaa on tarkoitus uudistaa ja perjantain kokouksessa keskustellaan yhteisestä PN:n kannasta. EU:n tulee varmistaa, että tarkistettu arktinen politiikka tukee arktiseen neuvostoon kuuluvan kolmen Pohjoismaan kansallisia arktisia strategioita ja priorisointeja. Puheenjohtajisto käsittelee myös neuvoston EU-toimiston jatkoa. Pohjoismaiden neuvostolle perustettiin vuonna 2016 kolmivuotiskaudeksi EU-toimisto Brysseliin. EU-toimiston toimintaa arvioitiin kuluneena vuonna ja raportin johtopäätöksiä käsitellään perjantaina.

Pohjoismaiden neuvoston viikon 38 kokouksiin osallistuvat eduskunnasta kansanedustajat Erkki Tuomioja (Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Lulu Ranne (Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, ps.), Kim Berg (sd.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Veronika Honkasalo (vas.), Kaisa Juuso (ps.), Heli Järvinen (vihr.), Mikko Kinnunen (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Jouni Ovaska (kesk.), Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), Wille Rydman (kok.), Joakim Strand (r.), Sebastian Tynkkynen (ps.), Juhana Vartiainen (kok.) ja Heidi Viljanen (sd.). 


Kuva: norden.org​


Aihealueet
Kansainväliset asiat