Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Puhemies Risikko: Seksuaalirikosten ehkäisemiseksi tarvitaan kaikki toimet

Julkaistu 29.3.2019 12.00

Puhemies Risikko: Seksuaalirikosten ehkäisemiseksi tarvitaan kaikki toimet

Tiedot lasten seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista järkyttävät ja aiheuttavat syystä vaatimuksia lisätoimista tällaisten kammottavien rikosten estämiseksi, sanoo eduskunnan puhemies Paula Risikko.

”Tämä on hyvin järkyttävää. Uutisoidut lapsiin kohdistuneet rikokset ovat poikkeuksellisen kauheita jopa seksuaalirikollisuuden mittapuulla. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tällaiseen. Uhrien on saatava apua ja syylliset on tuomittava, Risikko sanoo.

Hänen mukaansa tämä ei kuitenkaan yksin riitä.

”On katsottava eteenpäin ja pyrittävä estämään mahdollisimman moni tuleva rikos. Siksi aiheen ympärillä on tehtävä kaikki mahdollinen ja etsiä laajalla asiantuntijoiden yhteistyöllä tärkeimmät keinot näiden rikosten estämiseksi”, Risikko sanoo.

Risikon mukaan oikeaan suuntaan vaikuttavia toimenpiteitä on jo käynnistettykin, ja vastaavaa toimintaa saadaan tulevaisuudessa paremmin kitkettyä.

”Olemme päättäneet laajasta listasta toimenpiteistä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi. Esimerkiksi paikallispoliisin ja Keskusrikospoliisin resursseja lisättiin seksuaalirikosten torjuntaan erityisesti internetissä. Tällä rahalla pystytään palkkaamaan kaksi nettipoliisia jokaiselle poliisilaitokselle. Samalla pyritään estämään grooming-ilmiötä ja saattamaan rikolliset vastuuseen,” Risikko sanoo.

Nuoria uhkaavat verkossa useat ilmiöt huijaamisesta identiteettivarkauksiin ja kiusaamiseen. Huumausaineet, aseet, räjähteet, väärennetyt tuotteet ym. ovat helposti saatavilla. Tietoisuus ja valistus muun muassa kouluissa on tärkeää.

”Ennaltaehkäisy on tärkeää. On huomattava, että poliisi voi toimia vasta sitten kun rikos on jo tapahtunut. Tuomiokaan ei poista sattunutta vahinkoa. Suurin uhka on ymmärtämättömyys. Asioista on pakko ottaa selvää ja opetella itse. Vanhemman vastuulla on opettaa ja kasvattaa lapsensa. Tietoturvan osalta kaikkia palveluita ei ole pakko käyttää - ei ole pakko jakaa sijaintiansa tai arkaluonteista tietoa, mutta kun käyttää ja jakaa, on hyvä ymmärtää sen sisältämät riskit”, Risikko sanoo.

Aihealueet
Puhemiehet