Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen ja seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus puhuttivat kyselytunnilla

Julkaistu 26.11.2020 20.00

Seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen ja seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus puhuttivat kyselytunnilla

​​Eduskunnan kyselytunnilla torstaina esille nousivat seksuaalirikoksista langetettavat tuomiot sekä oikeusministeriössä valmisteilla oleva seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus. Oppositiosta vaadittiin muun muassa seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten tuntuvaa kiristämistä ja kysyttiin, aikooko hallitus tällaista esittää kun rikoslakia uudistetaan seksuaalirikosten osalta. 

Vastauksessaan opposition kysymyksiin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että seksuaalirikoslainsäädäntö on kokonaisuudistuksen alla ja lausuntopalautteita on jo tullut oikeusministeriöön.

"Meillä oli työryhmä, joka on tehnyt kovasti töitä, ja hallitus on lähtenyt siitä, että juuri lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia pitää kiristää. Tässä ja nyt on tilanne tietysti se, että oikeusministeriössä käydään se lausuntopalaute läpi. Se tehdään hyvin huolellisesti, ja tarkoitus on, että eduskunta saa tämän kokonaispaketin sitten, kun se on valmis ensi syksynä. Lähden itse siitä, että tänne saliin tuodaan esitys, joka paremmin kuin tänään turvaa uhrin ja myös kaikkien lapsiuhrien asemaa." 

Oppositiossa ongelmaksi nähtiin myös se, että yksiselitteisistäkin (seksuaali)rikoksista langetetaan rangaistuksia, jotka ovat huomattavan lieviä kansainvälisesti vertaillen ja verrattuna muihin, ei-väkivaltaisiin rikostyyppeihin, kuten talousrikoksiin.  

"Kansanedustajat säätävät lait, ja tuomioistuimet soveltavat näitä lakeja. Meillä on riippumaton tuomioistuinlaitos, joka on oikeusvaltiossa varsin tärkeä asia. Ei hallitus eikä eduskunta määrää siitä, ketkä meidän tuomioistuimissamme tuomitsevat, vaan siellä on riippumattomat tuomarit. Meidän asiamme on katsoa, että se rangaistusasteikko on riittävä. Tuomioistuinten asia on sitten soveltaa sitä rangaistusasteikkoa", oikeusministeri Henriksson sanoi.  ​

Kaikki suullisen kyselytunnin kysymykset ja ministerien vastaukset

Aihealueet