Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa tupakkalain tiukentamista

Julkaistu 2.6.2016 13.25

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa tupakkalain tiukentamista

​Tupakkalain kokonaisuudistuksella pannaan täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi ja säädetään kansallisesti tiukennuksia tupakkalakiin. Lailla pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta kieltämällä savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli.  Lisäksi sähkösavukkeille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille.

Niin sanotut kapselisavukkeet, joiden makua käyttäjä voi itse muuttaa rikkomalla savukkeen sisällä olevan kapselin, kielletään. Uuden tupakkalain tavoitteena on tupakkatuotteiden sekä muiden nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi torstaina 2. kesäkuuta asiasta mietinnön (StVM 7/2016).

Lailla kielletään nuuskan tavoin myös muiden savuttomien tupakkatuotteiden (purutupakka ja nenänuuska) myynti ja maahantuonti. Matkustajatuontia rajoitetaan siten, että kalenterivuorokauden aikana voi tuoda maahan yhden kilon savuttomia tupakkatuotteita. Valiokunta pitää savuttomien tuotteiden ja tupakan vastikkeiden kattavaa sääntelyä tarpeellisena niihin liittyvien terveysriskien ja erityisesti sen vuoksi, että on olemassa viitteitä kyseisten tuotteiden käytön lisääntymisestä nuorten keskuudessa. Valiokunta toteaa, että maahantuonnin aikarajoja on pyrittävä jatkossa yhtenäistämään.

Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin. Valiokunta ehdottaa hallituksen esitykseen muutosta siten, että kunnan viranomainen voi määrätä tupakointikiellon, jos tupakansavua kulkeutuu rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti esimerkiksi parvekkeelta toiselle.

Lasten altistumista tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille halutaan vähentää kieltämällä tupakointi autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Kielto ei kuitenkaan koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa eikä tupakointi autossa ole rangaistavaa.

EU:n uuden tupakkatuotedirektiivin täytäntöönpanon määräpäivä oli 20.5.2016. Koska laki ei ehtinyt tulla voimaan vielä tuolloin, valiokunta ehdottaa osaan voimaantulo- ja siirtymäsäännöksiin muutoksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö 7/2016

Aihealueet
Valiokunnat; Sosiaali- ja terveysvaliokunta