Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Suomen sote-uudistus kiinnosti Ruotsin puhemiestä

Julkaistu 18.11.2020 14.40
Muokattu 18.11.2020 14.40

​Suomen sote-uudistus kiinnosti Ruotsin puhemiestä

​Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus nousi keskusteluihin, kun eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja Ruotsin parlamentin Riksdagenin puhemies Andreas Norlén tapasivat etäyhteyksin keskiviikkona 18. marraskuuta. Puhemies Norlénia kiinnosti tietää, missä vaiheessa uudistus on menossa. Vehviläinen kertoi uudistuksen olevan yksi hallituksen suurimmista lainsäädäntömuutoksista. 

"Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on suunniteltu jo yli kymmenen vuotta ja olen toiveikas, että se saadaan tällä kerralla vietyä loppuun", Vehviläinen sanoi. 

Puhemiehet keskustelivat myös eduskunnan ja Riksdagenin koronatoimenpiteistä, joissa on paljon yhtäläisyyksiä: kokouksia on siirretty pidettäviksi verkossa, ulkomaan matkoja on lykätty ja etätyöt ovat merkittävästi lisääntyneet. Puhemies Vehviläinen kertoi, että eduskunnan syyskaudella on alettu purkaa keväällä syntynyttä lainsäädäntövelkaa.

 "Olemme päässeet takaisin normaalimpaan poliittiseen keskusteluun ja eduskunnan käsittelyssä on muitakin kuin koronaan liittyviä lakiehdotuksia", Vehviläinen totesi Ruotsin kollegalleen. 

"Jokainen parlamentti maailmassa on joutunut sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia, ja meidän on hyödyllistä jakaa kokemuksia parhaista käytännöistä. Pandemiatilanteessa on entistä tärkeämpää pitää keskusteluyhteyttä muiden maiden ja etenkin naapurimaiden parlamenttien kanssa. Ruotsin kanssa yhteys on tiivis, mutta sitä voidaan edelleen vahvistaa. Keskustelimme puhemies Norlénin kanssa muun muassa siitä, miten valiokunnat voisivat tehdä enemmän yhteistyötä", puhemies Vehviläinen sanoi. 

"Pohjoismaiden välinen yhteistyö on edelleen tärkeää, vaikka olemme molemmat aktiivisia EU-jäsenmaita. Meillä on yhteisiä kanssakäymisen perinteitä, joita on hyvä jatkaa pandemiasta huolimatta", Norlén muistutti.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet