Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suullisella kyselytunnilla puhutti nuorison pahoinvointi ja rikollisuus

Julkaistu 12.11.2020 18.00
Muokattu 20.11.2020 15.46
Kansanedustajia istuntosalissa

Suullisella kyselytunnilla puhutti nuorison pahoinvointi ja rikollisuus

​Eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina 12. marraskuuta 2020 keskityttiin nuorten ongelmiin. Keskustelussa puhutti muun muassa nuorten rikollisuus, väkivaltainen käyttäytyminen, jengiytyminen, päihteiden käyttö ja maahanmuuttajanuorten integrointi.

Juha Mäenpää (ps.) nosti esiin Helsingissä väkivaltarikoksiin syyllistyneet nuorisojengit. Mäenpää näki nuorisoväkivallan ja jengiytymisen johtuvan maahanmuutosta. Perussuomalaisen eduskuntaryhmän useissa puheenvuoroissa viitattiin Ruotsiin varoittavana esimerkkinä maahanmuuton riskeistä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi kertomalla poliisin pitävän nuorten syrjäytymistä, eriarvoistumista ja päihde- ja mielenterveysongelmia syinä näihin ongelmiin. Paavo Arhinmäki (vas.) huomautti, että nuorten rikollisuus on vähentynyt. Arhinmäen mukaan kuitenkin niillä nuorilla, joilla menee huonosti, menee entistä huonommin.

Marko Kilpi (kok.) näki tarpeita lastensuojelulain muutoksille ja oli huolestunut koronakriisin vaikutuksista lastensuojelupalveluille. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi koronan aiheuttaneen palveluvajetta lastensuojelussa ja korosti samalla, että lastensuojelun osaamisvajetta pitää korjata. 

Petteri Orpo (kok.) esitti kysymyksen mahdollisuudesta ottaa alaikäiset rikoskierteessä olevat nuoret "arestinkaltaiseen huostaan", jossa heille voitaisiin tarjota apua. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei ollut vakuuttunut, että aresti "olisi YK:n lastensopimuksen mukainen toimenpide".

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) otti esiin esimerkiksi vanhemmuuden tukemisen ja etsivän nuorisotyön ennaltaehkäisevinä keinoina nuorten pahoinvointiin. Monissa muissakin puheenvuoroissa peräänkuulutettiin ennaltaehkäiseviä toimia kuten mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun riittävää resurssointia, lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemista ja eri viranomaisten yhteistyön tehostamista.​

Tallenne kyselytunnista tulee katsottavaksi eduskunnan verkkolähetyspalveluun.Aihealueet
Täysistunto; Nuorten eduskunta